Pentru orice tip de terasa, specialistii companiei Austrotherm recomanda termoizolarea cu polistiren si, nu in ultimul rand, cu polistiren rezistent la incarcari, indiferent de gradul de trafic al terasei respective.
Austrotherm EPS® A 150 este un polistiren expandat potrivit atat teraselor clasice, cat si celor inversate, cu strat de vegetatie deasupra. Din gama larga de produse Austrotherm, se mai poate opta pentru variantele EPS® A 70 si EPS® A 100, recomandate teraselor necirculate, si pentru EPS® A 150 in cazul teraselor cu circulatie redusa. EPS® A 150 si EPS® A 200 vor putea fi incluse in sistemele termoizolante ale
![]() |
teraselor cu circulatie intensa, ca si pentru terasele cu vegetatie, avand o rezistenta deosebita la compresiune si la factorii de mediu agresivi. Grosimile optime va pot fi recomandate de catre consultantii companiei furnizoare, care sunt cei mai buni consilieri ai dumneavoastra in materie de termoizolare.
Polistirenul extrudat, destinat prin excelenta acestui domeniu, este reprezentat in oferta Austrotherm prin XPS® TOP 30 (terase necirculabile), iar XPS® TOP 50 si XPS® TOP 70 sunt solutiile ideale pentru lucrari complexe de izolare, cu strat de vegetatie si chiar pentru trafic auto. Produsele Austrotherm pot fi utilizate in ambele sisteme de terasa (clasica si inversata), diferentele dintre cele doua, in privinta tipurilor de materiale folosite, fiind foarte mici. Noutatea cea mai importanta a izolarii inversate este protejarea hidroizolatiei de temperaturile ridicate ale acoperisului, de intemperii si de solicitarile mecanice, prin intermediul polistirenului folosit. Desigur, in acest scop polistirenul trebuie sa fie de cea mai buna calitate.
Astfel, in sistemul clasic, peste placa de beton se aplica termoizolatia, apoi hidroizolatia (eventual cu o sapa intre ele) si celelalte straturi care vor constitui suprafata pedonabila (pietris, placi ceramice, pamant pentru vegetatie etc). Sistemul inversat pune termoizolatia deasupra hidroizolatiei, in ordinea aplicarii pe stratul suport. Pentru ca termoizolatia sa nu ramana expusa in mod extrem caldurii si particulelor nedorite de pamant, nisip sau pietris, se poate interveni cu un strat de protectie (geotextil), urmat de suprafata pedonabila.
In prezent, sunt folosite ambele sisteme, desi sistemul inversat castiga tot mai mult teren, datorita catorva avantaje: durata de viata superioara, posibilitatea de a monta sistemul indiferent de conditiile meteorologice (dupa hidroizolare) si posibilitatea de a schimba stratul final fara teama de a deteriora hidroizolatia.
Comentarii
Nu exista comentarii.