Meserias care finiseaza cu spaclu coltul unui perete

Protejarea si finisarea colturilor peretilor din casa

13 iulie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In cadrul lucrarilor de finisare a interiorului locuintei, fie ca discutam de lucrari noi sau de lucrari de reparare si zugravire, este necesar sa avem in vedere tratarea corecta a zonelor de colt formate de pereti, de diverse grinzi sau de zona spaletilor ferestrelor sau usilor. De cele mai multe ori aceste zone sunt expuse loviturilor si vom constata ca odata finalizate lucrarile de vopsire incep sa apara problemele, in sensul ca lovim colturile cu diverse obiecte si sare gletul cu tot cu vopseaua decorativa.

Pentru cresterea gradului de rezistenta a acestor zone, exista posibilitatea de a aplica o solutie ieftina si putin costisitoare – protejarea colturilor cu profile. Aceste profile cresc considerabil rezistenta la lovituri a peretelui si protejeaza stratul de finisare.
Profilele le gasim in comert sub denumirea de coltare si sunt realizate din aluminiu sau PVC. Din punct de vedere al rezistentei mecanice variantele din aluminiu sunt mai bune si de aceea sunt cele mai utilizate.
Pe langa protectia coltului, un alt mare avantaj al utilizarii coltarelor este realizarea unei muchii perfect drepte fara efort semnificativ. In varianta standard, finisarea muchiei este destul de anevoioasa si depinde foarte mult de priceperea mesterului. Asadar, coltarele indreapta si protejeaza coltul la lovituri.

Din punct de vedere al aplicarii, tehnologia este destul de simpla si nu necesita decat instrumente uzuale si ceva glet. Lipirea lor se realizeaza pe coltul cat de cat format, dar nu super finisat. Pentru lipirea lor utilizati un ipsos adeziv sau un glet de umplere pe baza de ipsos.
Coltarele se gasesc la cateva dimensiuni standard: 2m, 2,5m sau 3m. pentru debitarea lor utilizam un cleste sau un patent, eventual o foarfece de tabla pentru variantele mai groase.

Este recomandat ca peretele pe care aplicam gletul de baza si coltarul sa fie amorsat in prealabil. Dupa ce debitam coltarul la dimensiunea necesara si indreptam capetele taiate, preparam ipsosul adeziv intr-o cantitate necesara consumarii imediate. Utilizand un spaclu, intindem pasta pe ipsos pe zona de colt intr-o cantitate suficienta si presam coltarul la pozitia finala.)
Surplusul de pasta ce iese prin gaurile profilului de colt va fi tras cu spaclul si nivelat. La nevoie adaugam ipsos adeziv atat, cat sa acoperim lateralele coltarului. Dupa finisare, coltul profilului trebuie sa ramana vizibil.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Fanel

20 iulie, 17:43

Salutare!
Ar mai fi de adaugat daca nu va suparati, ca coltarele de pvc se monteaza in exterior si coltarele de aluminiu se monteaza in interior

Alte articole

Fototapet personalizat. Sfaturi – Recomandari – Inspiratie. Fototapet personalizat. Sfaturi – Recomandari – Inspiratie.
Cimentarea corecta a peretilor va scapa de igrasie Cimentarea corecta a peretilor va scapa de igrasie
Cum placam corect faianta? Cum placam corect faianta?
Decorarea peretilor cu placi 3D Decorarea peretilor cu placi 3D
Culoarea casei dumneavoastra Culoarea casei dumneavoastra
Cum decoreaza romanii peretii interiori - vopsele in culori calde, tapet floral sau 3D si placari din lemn Cum decoreaza romanii peretii interiori - vopsele in culori calde, tapet floral sau 3D si placari din lemn

Vezi mai multe articole