Colectare selectiva a deseurilor

Reciclare becuri si acumulatori

07 septembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incercam sa ne aliniem si noi tarilor civilizate si sa colectam selectiv deseurile, adica sa le sortam pe categorii pentru a fi procesate mai usor si reciclate. Avem prea mult gunoi care nu poate fi sortat si reciclat datorita contaminarii. PET-urile, de exemplu, daca nu sunt colectate selectiv de la bun inceput si sunt aruncate impreuna cu alte deseuri menajere, nu mai sunt bune pentru reciclare, costurile pentru separare si decontaminare fiind nefezabile. Se ajunge astfel, din cauza acestui sistem defectuos de colectare, ca centrele mari de procesare a deseurilor sa fie nevoite sa importe materie prima, iar noi, ca tara, sa fim amendati de Comisia Uniunii Europene, pentru ca nu ne-am indeplinit targetul de reciclare.

Probleme mai mari, vizavi de mediu, avem insa cu acumulatorii, bateriile si becurile economice cu descarcare in gaz, inclusiv tuburile cu neon si lampile LED. Acestea sub nicio forma nu trebuie aruncate in conditii identice aruncarii deseurilor obisnuite, mai ales ca unele dintre ele contin substante toxice care le incadreaza la deseuri periculoase. Ajunse in mediu vor polua ireversibil. Pe ambalajele acestor produse regasim intotdeauna simbolul pubelei de gunoi taiata.

In cazul lampilor este necesar sa evitam pe cat posibil spargerea acestora pentru a preveni degajarea in atmosfera a substantelor toxice continute.

Bateriile si acumulatorii portabili contin substante toxice precum: mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu care afecteaza grav sanatatea umana. Aruncate impreuna cu alte deseuri menajere, substantele continute de baterii si acumulatori vor ajunge in sol si ape. Cand solul si apa sunt contaminate, aceste substante ajung in plante si animale, acumulandu-se de-a lungul lanturilor trofice. In urma consumului de catre om a acestor plante si animale, se produc intoxicatii care afecteaza adeseori ireversibil sanatatea. Metalele continute de baterii pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inima, cancer.

Trebuie sa reciclam absolut toate tipurile de baterii si acumulatori, de la cele de ceas, pana la acumulatorii mari de autoturisme sau cei de la sistemele solare, iar pentru a le putea recicla eficient acestea trebuie colectate.

Pentru reciclare avem la dispozitie cutiile sau automatele de reciclare speciale care se gasesc la centrele comerciale mari, in supermarket-uri sau la centrele unde se vand acumulatori. O initiativa buna pentru motivarea cetatenilor sa colecteze si bateriile de dimensiuni mici o are magazinul Ikea care in schimbul a 40 de baterii sau acumulatori de dimensiuni uzuale (nu auto) ofera in schimb un set de 10 baterii noi LR6 AA de 1,5V.

Sfatul nostru este sa colectati separat aceste deseuri cu regim special, sa le valorificati acolo unde este posibil sau sa le depuneti in cutiile special amenajate in vederea reciclarii cu scopul de protejare a mediului in care traim.

 

Sursa poza: News4youth.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum obtii ajutorul de incalzire pentru sezonul rece 2014-2015 Cum obtii ajutorul de incalzire pentru sezonul rece 2014-2015
Cand iubirea e la ea acasa - amenajare de Dragobete Cand iubirea e la ea acasa - amenajare de Dragobete
Cum sa limitezi efectele pe care le are canicula asupra casei Cum sa limitezi efectele pe care le are canicula asupra casei
Cateva sfaturi pentru spalarea rufelor Cateva sfaturi pentru spalarea rufelor
Spune-mi cum arata semineul tau, ca sa-ti spun cine esti! Spune-mi cum arata semineul tau, ca sa-ti spun cine esti!
Pregatirea casei pentru toamna Pregatirea casei pentru toamna

Vezi mai multe articole