"Dedicatii" imobiliare de la Primaria Capitalei

31 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Municipalitatea vrea sa cumpere 2.000 de apartamente de pe piata libera. Analistii spun ca dezvoltatorii fara clienti par sa fie principalii beneficiari ai proiectului primariei
 
Municipalitatea Bucurestiului intra in forta pe piata imobiliara. Vladimir Sommer, directorul de cabinet al lui Adriean Videanu, spune ca primaria este dispusa sa aloce circa 100 milioane de euro pentru achizitia de locuinte de pe piata libera.
 
Voci din Consiliul General spun insa ca ideea constructiei de apartamente este o solutie mai buna, caci ar scadea considerabil sumele cheltuite din bugetul local. Specialistii din piata locala de real estate avanseaza si un alt scenariu. Exista in piata proiecte care nu-si gasesc clienti. Iar banii aruncati pe piata de municipalitate sunt „dedicati" unora dintre acestea.
 
Vladimir Sommer declara ieri in cadrul unui seminar pe teme imobiliare ca in acest fel se va rezolva problema relocarii locuitorilor din Centrul Istoric si a celor din cladirile ce trebuie consolidate. „Primaria a dat deja doua anunturi pe piata si este interesata pentru achizitia de locuinte. Nu se va organiza licitatie, ci vom cumpara apartamente de tip social pentru populatia care nu isi permite sa acceseze credite", a precizat Sommer.
 
Constructia, mai ieftina decat achizitia
 
Insa proiectele imobiliare propuse de primarul Adriean Videanu si conducerea municipalitatii nu sunt pe placul consilierilor generali. Cu toate ca, la inceputul anului, alesii locali au aprobat prin Hotararea nr. 18 pe 2007 achizitia de locuinte sociale, primaria s-a aruncat la locuinte scumpe. In ansamblul rezidential din Soseaua Bucuresti-Targoviste, pretul de achizitie a fost de 1.050 de euro pe metrul patrat, fara TVA. Un pret exagerat spun consilierii. "In conditiile astea mai bine le construiam noi si nu ajungeam la mia de euro pe metrul patrat", spune consilierul general Liviu Goncea. Alesul local crede ca municipalitatea poate identifica terenuri pe care sa construiasca blocuri pentru persoanele evacuate.
 
Si realitatea din piata constructiilor pare sa ii dea dreptate. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, a declarat pentru „Adevarul" ca pretul minim in acest moment pentru metrul patrat de constructie rezidentiala este de 500-550 de euro. "Vorbim in acest caz de locuinte modeste, la care se folosesc materiale de constructii similare celor utilizate pentru blocurile ANL", precizeaza presedintele ARACO.
 
Inca 5.000 de apartamente pana in 2012
 
Consultantul imobiliar Narcis Gorea da o alta cheie afacerii, bazata pe date din piata imobiliara, prin prisma careia poate fi descifrata miscarea municipalitatii. „Exista dezvoltatori din piata imobiliara care, din diferite motive, nu au reusit sa vanda apartamentele pe care le construiesc sau care nu au reusit sa obtina finantarea bancara necesara pentru a demara un proiect. Si cum unele din ansamblurile rezidentiale sunt construite pe credit, acestia se confrunta cu imposibilitatea de a returna banii imprumutati. Lor le trebuie debuseuri, si ei sunt printre cei mai interesati de proiectele fara licitatie ale primariei", afirma Narcis Gorea.
 
Potrivit lui Vladimir Sommer, suma prevazuta in bugetul Primariei Capitalei pentru achizitia de locuinte este in prezent mica, circa 44 miliarde de lei. Insa municipalitatea pregateste o rectificare a bugetului pentru a suplimenta acest fond. „Primaria este dispusa sa faca chiar imprumuturi si sa aloce 100 milioane de euro pentru a cumpara apartamente de pe piata libera", a mai spus Sommer. Directorul de cabinet al primarului general a precizat ca, pentru 2007, intr-o prima faza, primaria va cumpara 2.000 de apartamente, dintre care cateva sunt destinate familiilor din Centrul Istoric, iar 200-250 vor merge catre familiile aflate in blocurile cu grad ridicat de risc seismic. Planul primariei pe urmatorii patru ani este de a achizitiona alte 5.000 de apartamente.
 
Primaria a dat deja doua anunturi pe piata si este interesata pentru achizitia de locuinte. Nu se va organiza licitatie, ci vom cumpara apartamente de tip social pentru populatia care nu isi permite sa acceseze credite.
Vladimir Sommer, director de cabinet al primarului general
 
Primele buline rosii din Bucuresti au fost montate in sectorul 2
 
La numai o zi dupa ce ministrul Laszlo Borbely a anuntat sanctiuni aspre pentru autoritatile locale care nu respecta legea, bulinele rosii de avertizare au inceput sa apara, in Bucuresti, pe cladirile cu risc seismic ridicat.
 
Primaria Sectorului 2 a montat, ieri, primele buline rosii pe cinci imobile care se incadreaza in clasa I de risc seismic si se pot prabusi la un cutremur de 6 grade pe scara Richter. Potrivit unui comunicat al primariei, cladirile respective se afla pe strada pictor Ion Andreescu numerele 5, 24 si 26 A si pe strada Arcului numerele 4 si 26 din zona bulevardului Carol I. In acest sector exista 113 blocuri care au fost expertizate si au fost incadrate in clasa I de risc seismic. Pe toate aceste imobile vor fi montate, in urmatoarele zile, buline rosii. Potrivit legislatiei in vigoare, bulinele au diametrul de 60 de centimetri si inscriptionat textul "Cladire expertizata tehnic incadrata in Clasa I de risc seismic". Bulinele sunt montate la intrarea principala a imobilului la inaltimea de trei sau patru metri.
 
"Din pacate, in Bucuresti nu a fost aplicata nicio bulina rosie pana la expirarea termenului (n.r. - jumatatea lunii mai). Am trimis din nou atentionare catre primariile de sector si, din ultimele informatii, in ultimele zile au fost notificate 250 de cladiri din cele cele 354 aflate in categoria cu risc seismic I, fapt care arata ca cei de la sectoare incep sa se miste", a declarat, marti, ministrul Borbely.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum ne pregatim pentru inceperea scolii in pandemie Cum ne pregatim pentru inceperea scolii in pandemie
Teapa imobiliara: ieri in Timisoara, azi in toata tara! Teapa imobiliara: ieri in Timisoara, azi in toata tara!
Bucurestenii dinspre centrul orasului ar putea plati impozite mai mari - 21 aprilie 2010 Bucurestenii dinspre centrul orasului ar putea plati impozite mai mari - 21 aprilie 2010
Agentiile imobiliare mici se afla in pragul falimentului Agentiile imobiliare mici se afla in pragul falimentului
Impozitarea imobiliarelor Impozitarea imobiliarelor
Intra in Club Tefal alaturi de Adrian Hadean Intra in Club Tefal alaturi de Adrian Hadean

Vezi mai multe articole