on

Locuinta cumparata prin credit sau locuinta inchiriata – argumente pro si contra

04 iunie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Orice om isi doreste sa aiba casa lui. Este o dorinta logica si fireasca, dar care se loveste de pretul ridicat al locuintelor, raportat la castigurile salariale din Romania. Cum putini oameni isi permit sa cumpere o locuinta “cu banul jos”, majoritatea celor care nu detin o locuinta sunt nevoiti sa aleaga intre a inchiria un apartament sau a accesa un credit pentru achizitionarea unuia. Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele ei.

Inchirierea unei locuinte

Avantaje. Te poti muta oricand, in functie de locul de munca. Poti sa schimbi nu doar cartierul in care locuiesti, ci si orasul sau chiar tara. In plus, nu esti nevoit sa investesti bani in mobila si electrocasnice, iti poti inchiria un apartament complet mobilat si utilat.

Sa locuiesti cu chirie are si dezavantaje. Nu iti poti aranja locuinta asa cum doresti tu, nu poti schimba mobila, culoarea peretilor sau faianta din baie. Mai mult decat atat, esti la cheremul proprietarului. In lipsa unui contract de inchiriere, acesta poate sa vanda locuinta, sa o inchirieze altei persoane sau sa-ti creasca chiria cand vrea el.

Credit imobiliar

Avantaje. Chiar daca platesti rate la banca o lunga perioada de timp, locuinta este a ta dupa ce ai achitat integral creditul. Iti poti aranja locuinta asa cum vrei tu, iti poti alege mobila, culoarea parchetului, iti poti gauri peretii si ii poti umple cu cate tablouri, fotografii sau postere vrei tu.

Exista, insa, si dezavantaje. O locuinta achizitionata prin credit imobiliar costa, dupa ce ai rambursat creditul, cu mult mai mult decat ar fi costat daca o cumparai “cu banul jos”, din cauza dobanzii pe care o platesti. In plus, exista riscul ca la un moment dat sa nu mai poti plati ratele (ai ramas somer sau ti-a fost redus salariul) si sa pierzi atat locuinta, cat si banii platiti bancii pana in acel moment.

In concluzie, fiecare varianta are avantaje si dezavantaje, important este sa stii exact ce-ti doresti pe termen lung si sa ai planuri bine puse la punct, pe care sa le si respecti. Daca esti o persoana dinamica, iti plac provocarile si iti schimbi des locul de munca, poate ca ar fi mai bine sa locuiesti cu chirie. In schimb, daca iti doresti stabilitate si intentionezi sa-ti intemeiezi o familie, poate ca varianta unui credit imobiliar ar fi mai potrivita.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Ioan

07 iunie, 06:19

Închirierea iti asigura flexibilitate, mai putina responsabilitate si multa libertate ! Dupa 50 de ani când ar trebui sa fi stabilizat pare ca e mai bine sa ai locuinta ta.

Raruca miki

06 iunie, 18:39

Prin banca poti oricand sa accesezi un credit avantajos pe o perioada scurta de timp, reprezentand, suma necesara pentru achizitia, renovarea unui imobil, deoarece statul sustine cu o prima in fiecare an calendaristic pe cei care economisesc pentru spatiu locativ.

Alte articole

WeContent, conferinta anului in content marketing, va avea loc in perioada 7-8 noiembrie in Bucuresti WeContent, conferinta anului in content marketing, va avea loc in perioada 7-8 noiembrie in Bucuresti
Trucuri pe care nu le stiai despre conservarea fructelor si legumelor Trucuri pe care nu le stiai despre conservarea fructelor si legumelor
5 utilizari destepte ale detergentului de vase 5 utilizari destepte ale detergentului de vase
Curiozitati din lumea constructiilor Curiozitati din lumea constructiilor
Habitat for Humanity Romania a construit in octombrie 36 de case in 5 zile la Bacau Habitat for Humanity Romania a construit in octombrie 36 de case in 5 zile la Bacau
Vino intre 8 si 11 martie, la Romexpo, la 8 evenimente pe tema „constructii, ambient, home & deco, energie si mediu” Vino intre 8 si 11 martie, la Romexpo, la 8 evenimente pe tema „constructii, ambient, home & deco, energie si mediu”

Vezi mai multe articole