Realizare plasa sudata

Realizarea armaturilor partea 3 – Armarea unui perete cu plasa sudata

14 aprilie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Se intampla sa ai o casa mai veche, cu zidaria din caramida, pe care vrei sa o renovezi si sa o consolidezi.

Ei bine, in acest caz, peretii au nevoie de o tencuiala armata cu plasa tip STNB sau STPB, cunoscuta si sub denumirea populara de plasa sudata sau plasa de Buzau.

De ce trebuie sa armezi peretele cu plasa sudata

Prin armarea cu plasa sudata, peretii casei conlucreaza mai bine, in special la colturi. Totodata, armarea cu plasa sudata creste capacitatea portanta a zidariei la eforturile de forfecare. In cazul in care nu doresti sa demolezi o casa veche, armarea cu plasa sudata a  peretilor, a placilor de la plansee, a zidurile de sprijin si a radierelor este singura metoda prin care poti imbunatati rezistenta constructiei.

Citeste si Definitii armaturi - partea 1 – informatii despre PC, OB si alte abrevieri din universul armaturilor

Cum armezi un perete cu plasa sudata

Pasul 1. Indepartezi tencuiala si cureti bine suprafata peretelui;
Pasul 2. In cazul in care in perete exista fisuri, le umpli injectand in ele pasta de ciment;
Pasul 3. Asezi plasele pe perete si le fixezi cu ancore din otel prinse in perete. Pentru aceasta forezi gauri in perete, introduci ancorele si apoi umpli gaurile cu pasta de ciment. Un aspect foarte important si deloc de neglijat: ancorele trebuie prinse in caramida, nu in rosturile dintre caramizi, nu in mortar;
Pasul 4. In cazul in care folosesti mai multe plase pentru a acoperi intreaga suprafata a peretelui, trebuie sa innadesti plasele. Recomandam ca numarul innadirilor in aceeasi sectiune sa nu fie mai mare de 50% din aria totala de armatura din sectiunea considerata.
Pasul 5. Dupa ce ai montat plasa sudata, uzi peretele si il tencuiesti cu mortar de ciment fara var. O alta varianta ar fi sa folosesti beton, caz in care realizezi un cofraj pe peretele si torni betonul direct in cofraj.

Citeste si Realizarea armaturilor - partea 2 - confectionarea etrierelor

Si inca doua sfaturi de final. Pentru innadirea plaselor foloseste sarma, nu sudura. Niciodata sa nu innadesti plasele pe muchia determinata de doi pereti, ci in campul unuia dintre pereti.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Buiandrug - Ce este si care este rolul lui in constructii Buiandrug - Ce este si care este rolul lui in constructii
Cum sa ridici un zid de caramida Cum sa ridici un zid de caramida
Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II) Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II)
Am nevoie de un inspector! Am nevoie de un inspector!
Aplicatii cu placile din OSB Aplicatii cu placile din OSB
Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara

Vezi mai multe articole