on

Tu stii ce prevede legea Asociatiilor de proprietari? Partea I

30 octombrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Luna de luna iti platesti cheltuielile la intretinere si faci eforturi ca sa nu ramai dator. Cand esti restant cu plata intretinerii, administratorul si/sau presedintele de asociatie te avertizeaza ca, din cauza ta si a altora ca tine, toti vecinii risca sa ramana fara apa calda sau caldura, ca furnizorii de utilitati vor sista livrarea acestora. Te trezesti ca ai de plata cheltuieli cu reparatiile si te intrebi unde sunt aceste reparatii, sau ca ai de plata fndul de rulment si iti amintesti ca ai mai platit fond de rulment si in urma cu un an, asa ca te intrebi ce s-a intamplat cu acei bani.

Ei bine, stiai ca exista LEGEA nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, lege care a fost actualizata 2015? Iata cateva prevederi ale acestei legi pe care este bine sa o cunosti.

Legea nr. 230/2007 reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, dedrept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta.

In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.

Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial intr-un raport afisat la avizierul asociatiei de proprietari. Altfel spus, daca pe terasa scarii exista antenele unei companii de telefonie mobila, banii pe care aceasta companie ii plateste apartin asociatiei de proprietari si nu pot fi insusiti de catre proprietari.

In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.  La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.

Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli. Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Pentru lucrari majore cu privire la exploatarea, intretinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, asociatia de proprietari poate angaja, in numele proprietarilor si cu semnatura lor individuala, credite bancare sau orice alte forme de creditare, conform prevederilor legale.

 

 

Adauga un comentariu


3 Comentarii

violeta

09 decembrie, 11:10

Interesant articolul. Astept si eu raspunsurile solicitate de Lucia si Cristian. Eu am o mare nelamurire cum sa procedez cu administratorul nostru de bloc,care face diverse cheltuieli,nu consulta pe nimeni, adunare generala nu s-a convocat niciodata,
Ba mai mult,antameaza lucrari cu societati care au fost lichidate, acestea dandu-i facturi ,chitante ,deviz de lucrari. De multe ori i-am atras atentia dar degeaba.Ce ma sfatuiti sa fac?ceilalti locatari sunt dezinteresati,este o singura scara de bloc cu 8 etaje.
p.s.i-am spus ca nu platesc reparatiile facute cu societati lichidate si nici acele reparatii facute fara nici un contract de prestari servicii cu PFA. Se pun penalitati la aceste sume. In speranta ca-mi dati un raspuns,va multumesc anticipat. Cu deosebita stima, Violeta

Lucia

01 noiembrie, 19:49

Citesc articolele dvs,apreciez sfaturile.Am o intrebare referitoare la acest articol. si anume:care este actul normativ din 2015 prin care s-a actualizat legea 230/2007?M-as bucura sa-mi spuneti ca sa-l pot studia.Multumesc

Cristian

31 octombrie, 02:49

ref ultimul paragraph , la cine se refera "cu semnatura LOR individuala"? La Presedintele Comitetului , la toti membrii comitetului, , la Presedintele comitetului? Va multumesc!

Alte articole

Amplasarea casei pe teren in regim izolat Amplasarea casei pe teren in regim izolat
"Casa Verde" de la stat "Casa Verde" de la stat
Ce este bine sa stiti despre certificatul de performanta energetica pentru cladiri (certificat energetic)? Ce este bine sa stiti despre certificatul de performanta energetica pentru cladiri (certificat energetic)?
Viata la bloc – Ministerul Sanatatii face ordine in parcare si la ghena de gunoi Viata la bloc – Ministerul Sanatatii face ordine in parcare si la ghena de gunoi
Tot ce trebuie sa stii despre fondul de rulment Tot ce trebuie sa stii despre fondul de rulment
Actele necesare achizitionarii unui teren Actele necesare achizitionarii unui teren

Vezi mai multe articole