Cartiere in avizare

07 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cartierele Tineretului si Lombului se afla inca in faza premergatoare inceperii constructiei.
 
Cele doua viitoare cartiere de mari dimensiuni ale Clujului sunt inca in faza de avizare a lucrarilor. Nici cartierul Tineretului, nici Lombului nu au ajuns la momentul obtinerii autorizatiei de construire – moment zero pentru inceperea constructiei propriu-zise, care va dura trei, respectiv cinci ani.
 
In ambele cazuri, muncipalitatea s-a asociat cu investitorii privati si a infiintat societati in care are o cota de 51 la suta din capitalul social. „Evenimentul zilei” prezinta stadiul in care se afla cele doua proiecte.
 
CARTIERUL TINERETULUI
 
Cartierul Tineretului, dezvoltat de Polus Real Estate (parte a grupului Euromentor), in parteneriat cu municipalitatea, se afla in prezent in stadiul de desfasurare de santier, conform autorizatiei emise. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Raimonda Boian, in dosarul de autorizare a primei etape, cea de construire a celor 384 de locuinte colective, care vor reveni consiliului local, s-au obtinut majoritatea avizelor mentionate in certificatul de urbanism.
 
Dupa aceasta perioada de avizare va fi emisa autorizatia de construire, in care se va mentiona si termenul de finalizare a lucrarilor. Conform contractului semnat, cartierul trebuie predat in trei ani de la emiterea autorizatiei de construire.
 
Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru prima parte a lucrarilor, respectiv ansamblul de locuinte in zona de sud-vest a cartierul Tineretului, de pe bulevardul Muncii, a fost aprobat de alesii locali in luna octombrie. Prin PUD s-a propus realizarea, pe 32 de hectare, a unui ansamblu de 6 blocuri cu sapte etaje, cu regim de locuinte sociale, si 8 blocuri cu 3 etaje, de standard mediu-superior.
 
Blocurile de locuinte sociale au 570 apartamente de una si doua camere. In acelasi calup, alte 180 de locuinte vor reveni municipalitatii cu titlul de participare la profit. Aici vor fi amenajate alei, spatii verzi, platforme de parcare, locuri de joaca pentru copii. Cele 8 cladiri de locuinte insiruite cu trei etaje au fiecare cate 8 apartamente, la care se asigura garaje si parcari.
 
„Conform graficului”
 
„Totul se deruleaza conform graficului, iar comunicari despre proiect vom face la inceputul anului viitor”, s-a rezumat sa declare Nagy Zsolt, fostul ministru al comunicatiilor, acum director de dezvoltare al companiei Polus Real Estate.
 
Cartierul Tineretului va acoperi o suprafata totala de 203 hectare si va include 5.870 de unitati locative. Dintre acestea, 891 vor fi locuinte individuale (case - cca. 20 la suta), iar 4.979, locuinte colective (blocuri – cca. 80 la suta), unde vor locui circa 16.000 de persoane. Cartierul va include si spatii pentru scoli, gradinite, biserici, cabinete medicale si administrative, cafenele, restaurante, hoteluri, imobile de birouri, un centru expozitional si o zona de recreere gen spa&wellness.
 
In societatea infiintata in vederea construirii noului cartier, Consiliul Local Cluj-Napoca participa cu un aport in natura in valoare totala de 28,7 milioane de lei – valoarea terenului de 203 hectare si contravaloarea expertizei - ceea ce reprezinta o cota de 51 la suta din capitalul social. SC Polus Real Estate Cluj SRL, controlata de omul de afaceri Arpad Paszkany, participa cu un aport in numerar de 27,5 milioane de lei, respectiv 49 la suta din capitalul social. Investitia estimata in acest cartier este de 230 de milioane de euro.
 
CARTIERUL LOMBULUI
 
Planul Urbanistic Zonal pentru Cartierul Lombului, dezvoltat de SC Impact Developer & Contractor SA in asociere cu consiliul local, a primit avizul comisiei de urbanism in sedinta din 8 noiembrie si urmeaza sa intre pe ordinea de zi a consiliului local spre aprobare.
 
Potrivit purtatorului de cuvant al municipalitatii, dupa aprobarea PUZ-ului, primaria trebuie sa finalizeze expertiza terenului construibil, astfel ca aceasta urmeaza sa stabileasca data pentru cererea de oferte privind desemnarea firmei care va face expertiza. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, valoarea contractului e cuprinsa intre 10.000 si 50.000 de lei, fara TVA.
 
Cea mai inalta cladire din regiune
 
„Noi am respectat planificarea anuntata. Proiectul se incadreaza in termen, dar depinde foarte mult de cum se obtin toate avizele. Conform estimarilor noastre, desfasurarea de santier se va face dupa primavara anului viitor, cand se va incepe, conform contractului, cu viabilizarea terenului”, a explicat Mihaela Popa, reprezentat al companiei Impact Developer&Contractor SA.
 
Viitorul cartier se va intinde pe 267 de hectare, iar investitia estimata este de peste 300 de milioane de euro. Proiectul include 3.200 de case, vile si 2.500 de apartamente, unde se estimeaza ca vor locui circa 18.000 de persoane. Cartierul va fi legat de centrul orasului, gara si aeroport cu mijloace rapide de transport si va include spatii comerciale si de servicii, precum si centre culturale, spatii verzi, de distractie, sport si de petrecere a timpului liber.
 
Proiectul include si realizarea celei mai inalte cladiri din regiune, insa pana in acest moment, reprezentantii Impact nu au putut da detalii. „Inca se mai poarta discutii cu Autoritatea Aeronautica Civila, depinde si de ei. Sunt studii elaborate si asteptam decizia lor”, a explicat Mihaela Popa.
 
Conform caietului de sarcini, municipalitatii ii revin 75 de locuinte sociale. Un alt castig este primirea de catre municipalitate a unei suprafete viabilizate, de 33 la suta din total - aproximativ 50 de hectare, din care vor fi acordate o mie de loturi tinerilor, revolutionarilor si veteranilor de razboi.
 
Contractul semnat la inceputul lunii iulie prevede ca investitorul va construi cele 75 de locuinte din fonduri proprii, in termen de 24 de luni de la data obtinerii autorizatiei de construire. De asemenea, in termen de 3 ani de la data obtinerii actului, SC Impact Developer&Contractor SA trebuie sa finalizeze 50 la suta din numarul total de locuinte, iar in termen de cinci ani, intregul cartier. In cazul in care termenele nu sunt respectate contractul va fi reziliat.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sub zapada? Intampina iarna cu uneltele pentru zapada Fiskars Sub zapada? Intampina iarna cu uneltele pentru zapada Fiskars
Miele este cel mai bun brand corporate în 2015 - Distincția a fost obținută în cadrul Premiilor Best Brands, acordate anual în Germania Miele este cel mai bun brand corporate în 2015 - Distincția a fost obținută în cadrul Premiilor Best Brands, acordate anual în Germania
MedLife inaugureaza prima hyperclinica in Ploiesti MedLife inaugureaza prima hyperclinica in Ploiesti
Wetterbest semnează un parteneriat pe doi ani cu Salvamont România pentru reabilitarea bazelor montane Wetterbest semnează un parteneriat pe doi ani cu Salvamont România pentru reabilitarea bazelor montane
S-au finalizat doar o treime din locuintele anuntate S-au finalizat doar o treime din locuintele anuntate
Atestatul administratorului are valoare de autorizatie pentru desfasurarea activitatii independente Atestatul administratorului are valoare de autorizatie pentru desfasurarea activitatii independente

Vezi mai multe articole