Fata care deschide fereastra

Importanta calitatii aerului in locuinta

11 decembrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Suntem constienti cu totii de efectele dezastruoase pe care aerul poluat le poate avea asupra populatiei si luam toate masurile pentru a stopa sau macar a incetini degradarea mediului. Se pare insa ca multi cred ca odata ce au ajuns in casa sunt feriti de aceste efecte.

Din pacate, aerul poluat nu ramane la usa si nici macar nu se scuza politicos ca a intrat murdar in casa.

Aerul din locuintele noastre poate fi la fel de daunator ca cel de afara. De la praful care se strange pe mobila la condensul de pe pereti care poate produce mucegai si igrasie, pericolul pluteste literalmente in aer. Atunci cand umezeala devine excesiva, pot aparea probleme de sanatate, in special ale sistemului respirator. Devenim mai predispusi la raceli, mai obositi si suntem coplesiti de un disconfort a carui sursa nu o putem localiza. De asemenea, piesele de mobilier incep sa se deterioreze, iar plantele, in ciuda atentiei noastre, se ofilesc.

                        Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura

sursa foto: blog.noiconstruim.ro

Din pacate, nu este de ajuns sa deschidem fereastra pentru a scapa de probleme. Tinand cont ca tot mai multi dintre noi alegem sa ne izolam perfect locuinta pentru a pastra caldura sau racoarea in interior, devenim implicit expusi la lipsa ventilatiei naturale a locuintei. A fost gasita insa solutia acestei probleme: sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura.

Principiul de functionare

In prima etapa, aerul viciat (aer evacuat) din interior este absorbit si trecut printr-un schimbator de caldura. Rolul schimbatorului este acela de a recupera caldura sau a mentine racoarea in interior. Cele mai performante sisteme de ventilatie pot recupera pana la 98% din caldura.
Urmatorul pas consta in schimbarea directiei de ventilatie. Astfel, aerul din exterior (aer introdus) este absorbit, trece prin mai multe filtre pentru a fi curatat si a preveni dezvoltarea alergiilor, este incalzit sau racit, dupa situatie, si apoi introdus in locuinta.

Pe durata acestui ciclu, temperatura din camera ramane constanta. Daca temperatura de afara este cea optima pentru voi, puteti alege sa setati sistemul de ventilatie sa functioneze fara recuperare de caldura.

Caracteristici si avantaje
Consumul de energie necesar pentru functionarea unui astfel de sistem de ventilatie este redus, cantitatea de energie consumata putand fi comparata cu cea consumata de un televizor in stand-by. In general, sistemele de acest gen sunt silentioase si nu se remarca in designul incaperilor.

Datorita consumului mic, sistemele de ventilatie pot functiona permanent fara a va incarca factura la electricitate. Bineinteles, trebuie alese in functie de dimensiunea spatiilor ce se doresc a fi ventilate. Pe piata exista o varietate de sisteme de ventilatie destinate locuintelor, birourilor, gradinitelor, scolilor, restaurantelor, hotelurilor, etc.

Sistemele de ventilatie vor asigura un nivel constant de umiditate, vor proteja alergicii, vor indeparta mirosurile neplacute din spatii precum bucatarie si baie, si vor preveni pierderile de caldura, ajutandu-va astfel sa economisiti bani. Mai mult decat atat, cei care detin un sistem de ventilatie nu vor fi nevoiti sa deschida foarte des ferestrele, protejandu-se astfel impotriva spargerilor si a poluarii fonice.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Adrian

24 decembrie, 23:07

Sistemul este bun pentru temperaturi exterioare mai mici decat cele din locuinta. Ce facem vara ?!

Alte articole

Obiectele din casa care contin cei mai multi microbi Obiectele din casa care contin cei mai multi microbi
Secretele curateniei impecabile Secretele curateniei impecabile
Igienizarea apartamentului Igienizarea apartamentului
Detectorul de Radiatii Electromagnetice  Detectorul de Radiatii Electromagnetice 
Metode de combatere a igrasiei si a mucegaiului Metode de combatere a igrasiei si a mucegaiului
Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre

Vezi mai multe articole