Panou solar nepresurizat

Presiunea apei in functie de inaltimea coloanei la panourile solare nepresurizate

02 septembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am publicat in primavara acestui an un material dedicat panourilor solare nepresurizate pentru obtinerea apei calde menajere. Am prezentat principiul de functionare al panourilor solare nepresurizate, avantajele si dezavantajele acestora, si am precizat ca aceste panouri pot fi montate doar acoperisul casei deoarece trebuie sa existe o diferenta de nivel intre panoul solar si cel mai inalt consumator din casa. Dar cat trebuie sa fie aceasta diferenta de nivel? Ce presiune va avea apa calda menajera in functie de inaltimea coloanei de apa si care este inaltimea minima pentru a avea o presiune decenta?

Din tabelul de mai jos reiese ca, daca diferenta de nivel dintre panoul solar si consumator (bateria de la chiuveta sau cabina de dus) este de 3 metri, atunci presiunea maxima rezultata prin caderea apei va fi de 0,3 bari, ceea ce este insuficient pentru alimentarea consumatorului.

tabel presiune apa calda menajera pentru panourile solare nepresurizate

Pentru a obtine o presiune de 1,5 bari, panoul solar nepresurizat trebuie sa fie montat la o inaltime de minimum 15 metri.

Citeste si 9 motive sa-ti instalezi panouri solare

In cazul in care, din diverse motive, nu poti ridica panoul solar nepresurizat la o astfel de inaltime, ai varianta montarii unei pompe de ridicat presiunea. Astfel, la deschiderea robinetului, pompa porneste automat, iar la inchiderea robinetului, pompa se opreste.

O alta varianta este sa montezi un panou solar presurizat cu termosifonare, acesta functionand chiar si atunci cand diferenta de nivel este zero, adica panoul este montat pe sol. Pentru mai multe informatii legate de panourile solare presurizate, iti recomandam sa citesti acest articol.

In concluzie, pentru ca apa calda menajera furnizata de panourile solare nepresurizate sa aiba o presiune de 1,5 bari, fie montezi manourile la o inaltime de 15 metri, fie le montezi la o inaltime mai mica, dar montezi suplimentar si o pompa de ridicat presiunea.

 

Sursa poza: e-energieverde.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Subventii pentru caldura Subventii pentru caldura
Avantajele si dezavantajele unui boiler electric Avantajele si dezavantajele unui boiler electric
Pofta pentru un gratar cu familia sau prietenii nu tine cont de anotimp! Pofta pentru un gratar cu familia sau prietenii nu tine cont de anotimp!
Cum sa ai o casa eficienta energetic Cum sa ai o casa eficienta energetic
Detectorul de gaze Detectorul de gaze
Incalzirea sustenabila si cost-eficienta: de ce ar trebui sa treci la centralele pe peleti Incalzirea sustenabila si cost-eficienta: de ce ar trebui sa treci la centralele pe peleti

Vezi mai multe articole