Verificarea periodica a centralei termice este obligatorie

24 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi am promis saptamana trecuta ca o sa va vorbim depre tipurile de centrale termice, o sa mai amanam aceasta prezentare, pentru ca mai exista un lucru pe care trebuie sa il stiti atunci cand va pregatiti sa achizitionati un astfel de sistem. Daca va imaginati ca o data montata centrala termica ati scapat de orice fel de batai de cap, acte si stampile, sa stiti ca v-ati inselat. O sa aveti nevoie sa faceti si verificarea obligatorie periodica
 
Acest lucru se face pentru a vedea cat de tare s-a uzat centrala termica si sistemele aferente, lucru care pana la urma este tot in interesul dumnaevoastra, pentru a putea fi facute reparatiile necesare inainte ca instalatia sa se strice complet. Trebuie ca dumneavoastra sa solicitati aceasta verificare firmelor autorizate, pentru ca nu bva veni nimeni din proprie initiativa sa testeze centrala termica. Dar daca nu tineti cont de acest lucru riscati sa primiti o amenda semnificativa. Despre obligativitatea efectuarii acestor
 
verificari tehnice periodicea centralei termice, utilizatorul va fi informat prin instruirea initiala, cu ocazia primei puneri in functiune si inmanarii si semnarii livretului aparatului. Semnarea acestui livret de catre utilizatorul final semnifica insusirea de catre acesta a obligatiei de a supune aparatul termic verificarii tehnice periodice si de a nu il utiliza in lipsa autorizatiei de functionare.Verificarile tehnice periodice trebuie sa fie extinse si asupra aparatelor care au fost instalate inainte de intrarea in vigoare a prescriptiei tehnice - PT A1 - 2002.
 
Autorizarea functionarii si verificarea tehnica periodica a centralei termice pot fi facute de orice societate autorizata de ISCIR. Daca aveti garantie pentru aparat de la o societate autorizata sau un contract de service, apelati la aceste societati, intrucat cunosc cel mai bine tipul centralei dumneavoastra sau eventualele probleme ce pot aparea in functionarea acesteia.
 
Operatiunile de verificare ale centralei termice se efectueaza la maximum 2 ani si cele de revizie, la maximum 10 ani de catre firme autorizate ANRGN. Daca verificarea sau revizia nu se poate efectua la data reprogramata, se va sista furnizarea gazelor. In functie de rezultatele obtinute, verificarea tehnica periodica a centralei termice poate avea rezolutiile urmatoare: "se admite continuarea utilizarii" sau "se interzice functionarea in continuare a aparatului".
 
Este strict interzisa incredintarea centralelor termice de catre utilizatorii finali unor persoane sau agenti economici neautorizati de ISCIR pentru a se efectua interventii si reparatii la acestea. Inainte de a va gandi la economiile pe care le puteti face apeland la un mester, in loc de o societate autorizata, luati in calcul riscurile la care va expuneti atat familia, cat si vecinii.
 
Utilizatorul final este obligat sa pastreze in bune conditii livretul centralei termice care evidentiaza verificarile tehnice periodice si care descrie conditiile de exploatare pe toata durata de serviciu a centralei termice, de la prima punere in functiune si pana la scoaterea din uz a acesteia. Livretul centralei termice impreuna cu documentatia tehnica de identificare a centralei si instructiunile de utilizare/intretinere trebuie sa fie transmise o data cu centrala, in cazul transferarii acestuia unui alt utilizator final (de exemplu, atunci cand vindeti apartamentul in care ati montat centrala termica).
 
In perioada dintre doua verificari tehnice periodice, utilizatorul final este obligat sa respecte instructiunile de utilizare ale producatorului, care ii sunt special destinate, instructiunile si recomandarile agentului economic autorizat care a efectuat lucrarile de punere in functiune si, dupa caz, de verificare tehnica periodica, iar in cazul constatarii unui defect, sa opreasca imediat aparatul in siguranta si sa anunte un prestator de specialitate autorizat.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

08 februarie, 11:28

Buna Tatiana,

Verificarea centralei si a instalatiei individuale de distributie a gazelor naturale se face la un interval de 2 ani, iar la 10 ani o revizie. Datele scadente ale fiecaror instalatii depind de momentul punerii lor in functiune. Pot fi aceleasi date sau pot fi decalate, dupa cum au fost puse in functiune instalatiile respective.

tatiana ivanoiu

08 februarie, 08:25

Buna ziua,

Sunt posesor al unei centrale termice din anul 2009. Va rog sa-mi raspundeti dacă de fiecare data când se efectueaza verificarea instalației de gaze (aragaz/centrala) la 2 ani se face si ISCIR-ul la centrala? Repet din 2 in 2 ani! Multumesc!

seby

15 noiembrie, 11:43

Ce verificare nene? De doua ori am chemat reprezentantii firmei care comercializeaza centrale ca a mea.Prima data la 2 ani. Centrala mergea perfect. Au reusit desteptii aia si mi-au facut-o praf. Am chemat un specialist in centrale, a reusit s-o puna in functiune. La alti 2 ani am chemat iar pe aia care trebuiau sa asigure verificarea. Au stricat-o din nou.

Alte articole

Incalzirea cu panouri radiante – eficienta termica si beneficii pentru sanatate Incalzirea cu panouri radiante – eficienta termica si beneficii pentru sanatate
Renunta la improvizatiile periculoase si monteaza-ti semineul doar cu profesionisti desavarsiti! Renunta la improvizatiile periculoase si monteaza-ti semineul doar cu profesionisti desavarsiti!
Despre sistemul de incalzire in pardoseala Despre sistemul de incalzire in pardoseala
Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante? Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante?
Cum să ai apă caldă la prețuri mici! Cum să ai apă caldă la prețuri mici!
 Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti

Vezi mai multe articole