Design minimalist

06 februarie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca te hotarasti sa optezi pentru o filozofie minimalista, te vei confrunta, inevitabil, la un moment dat, cu dilema alegerii intre practic, util si frumos. Stilul minimalist a aparut acum mult timp si inca e pe val, apreciat de arhitecti, decoratori si designeri. Secretul reusitei este, insa, o balansare fina intre elementele care il definesc, pentru a nu te trezi ca faci rabat la estetica sau la confort. Sau, mai rau, pentru a nu transforma un rezultat potential elegant si stilat intr-o ruina deprimanta.
design minimalist
Pentru inceput, aminteste-ti principiile de baza: cat mai putin mobilier, eliminarea maruntisurilor de orice fel, jocul de lumini si umbre, punerea in valoare a cate unui detaliu interesant si concentrarea liniilor de forta ale constructiei in jurul sau. Un spatiu simplu si discret amenajat poate sugera abundenta si bunul gust mai mult decat unul plin pana la refuz care, in cel mai fericit caz, inspira o atmosfera provinciala.
In faza initiala, gandeste-te cum poti folosi detaliile arhitecturii pentru a inlocui mobilierul. In loc de dulapioare, sertare si etajere, alege intranduri in perete pe care sa le poti folosi ca spatiu de depozitare. In loc de lustre, alege spoturi incastratate in tavan, iar in loc de televizor alege un proiector suspendat. Daca vrei sa mergi putin mai departe, gandeste-te ca poti foarte bine sa iti separi locuinta in camere de depozitare si camere cu design minimal. Nu e nevoie sa iti pastrezi serviciul de pahare de la nunta in camera de zi.
Cand treci la alegerea mobilei, tine cont de faptul ca e nevoie de piese simple, elegante, frumoase si practice. Nu iti foloseste la nimic sa ai o canapea cu un design atragator dar care se va dovedi o adevarata masa de tortura pentru cei care vor sta pe ea. In plus, multipla functionalitate a fiecarui element de mobilier nu trebuie trecuta cu vederea. Fotoliile trebuie sa poata fi folosite pe post de scaune pentru cina sau pentru vizionat un film. Masa trebuie sa fie buna si pentru mancat, si pentru lucrul pe laptop. In final, nu uita ca aproape orice obiect care nu isi dovedeste utilitatea in camera probabil nu are ce cauta acolo.
In a treia faza, alege cu grija materialele pe care vrei sa le folosesti. Ele trebuie sa fie rezistente si usor de curatat. Intr-o incapere aerisita si putin mobilata, orice imperfectiune iese repede la iveala si strica intregul ansamblu. Nu iti poti permite sa ai zone peste care trecerea timpului isi lasa amprenta.
In final, nu renunta complet la micile pete de culoare si la decoratiunile discrete. Casa ta e o casa minimalista, nu o inchisoare. Un covoras colorat, un tablou abstract sau o planta de efect vor aduce acel plus de viata de care camera va avea nevoie pentru a fi cu adevarat impresionanta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Despre culoare Despre culoare
O casa...la inaltime! O casa...la inaltime!
Cand si de ce apelam la un designer? Cand si de ce apelam la un designer?
Cum va arata 2013 pentru designul de interior? Cum va arata 2013 pentru designul de interior?
Maretia si eleganta islamica Maretia si eleganta islamica
Neogoticul de Bucuresti Neogoticul de Bucuresti

Vezi mai multe articole