fixarea unui tablou pe perete

Alegerea si pozitionarea tablourilor

06 iunie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In general, tablourile, fie ele lucrari de arta, fotografii, colaje etc., trebuie pozitionate pe perete in asa fel incat punctul central al lucrarii sau subiectul principal sa se alinieze nivelului privirii. Desi aceasta regula nu poate fi respectata in fiecare situatie, e bine de luat in considerare.

Daca iti propui sa organizezi mai multe tablouri pe acelasi perete, gandeste-le ca grup. Inainte de a marca locul cuielor, testeaza aranjamentul la care te-ai gandit pe o masa sau pe podea, ca sa iti dai seama cum poti potrivi cel mai bine tablourile unul langa celalalt. Joaca-te prin combinarea tablourilor pana dai de grupul perfect. Plaseaza o bucata mare de hartie sub tablouri si traseaza cu creionul locul fiecaruia. Apoi lipeste coala pe perete si marcheaza pozitia cuielor. O alta varianta pentru alinierea tablourilor, daca bugetul o permite, ar fi folosirea unei nivele cu laser care poate fi achizitionata din orice magazin de bricolaj.

Alege rame mai mici pentru peretii ingusti din lateralele usilor si lucrari mari pentru peretii cu spatiu generos. In general, atunci cand agati lucrari de arta deasupra unei mese sau canapele, acestea nu trebuie sa depaseasca latimea piesei de mobilier.

Tablouri valoroase pot ramane neobservate daca nu sunt iluminate corespunzator. Ajusteaza lumina intr-un hol intunecat, in asa fel incat sa se opreasca asupra tablourilor si sa le confere dramatism.

Atunci cand alegi tablouri pentru o anumita camera, asigura-te ca exista o concordanta de tema, stil sau culoare intre cele doua. Incaperea e dominata de culori vibrante, pastel sau neutre? Mobilierul este modern, traditional, sobru sau minimalist? Toate acestea sunt indicii care te conduc spre gasirea lucrarilor de arta care vor aduce un plus de culoare camerei tale, dar vor ajuta ;i la respectarea proportiilor.

Tablourile ce contin peisaje sunt potrivite pentru camerele mici sau fara spatii vitrate, reusind sa creeze impresia de spatiu. Imaginea unui orizont distant se deschide ca o fereastra in fata privitorului si confera largime.  

Atunci cand agati un grup de tablouri, retine ca un aranjament care pastreaza simetria confera senzatia de echilibru, calm si formal. In schimb, un aranjament asimetric va crea un punct de interes neasteptat. Una dintre modalitatile de grupare a tablourilor este folosirea aceluiasi tip sau culoare de rama pentru fiecare lucrare, dar si alegerea tablourilor cu tematica asemanatoare, pentru ca grupul sa capete unitate. Daca iti doresti un plus de dinamism si mizezi pe factorul inedit, combina rame ovale, rotunde si rectangulare ca intr-un puzzle.

Tablourile resusesc sa insufleteasca o casa si sa te inspire zi de zi. Procesul de decorare poate incepe chiar si invers. Lasa-te inspirat de tablourile tale preferate atunci cand alegi tema cromatica si stilul unei camere.

 

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Candelabrele revin la moda Candelabrele revin la moda
Asigura-ti confortul acasa cu DECORATIUNI 2015,  noul catalog de la Praktiker! Asigura-ti confortul acasa cu DECORATIUNI 2015, noul catalog de la Praktiker!
Acvariul - mai mult decat un simplu decor Acvariul - mai mult decat un simplu decor
5 lucruri de care ai nevoie intr-un apartament mic 5 lucruri de care ai nevoie intr-un apartament mic
Patul japonez - ideal pentru dormitoarele "autohtone" Patul japonez - ideal pentru dormitoarele "autohtone"
Covor sau mocheta? Covor sau mocheta?

Vezi mai multe articole