Casa din lemn care se construieste in trei saptamani

Casa din lemn care se construieste in trei saptamani

22 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand vorbim de case din lemn nu putem sa nu ne referim si casele din prefabricate, si mai exact din lemn lamelar incleiat, unul dintre cele mai populare sisteme de constructie din Europa, care in ultimii ani a inceput sa cucereasca si piata romaneasca.
 
Lemnul lamelar incleiat a aparut in Europa pe la mijlocul anilor ’80 in baza unor noi tehnologii de industrializare a lemnului pentru constructii si avand ca scop realizarea unor elemente de constructii cu proprietati superioare lemnului masiv. Cheresteaua taiata in lamele de grosimi mici se usuca individual, dupa uscare se elimina prin decupare toate defectele, se recompun bucatile in lamele cu lungimi date care apoi se preseaza impreuna obtinandu-se un material omogen cu caracteristici superioare lemnului masiv. Prin acest procedeu se elimina potentialele crapaturi si deformari specifice lemnului masiv.
Casele din lemn de acest tip sunt constructii usoare, care pot fi asezate pe oricare dintre tipurile de fundatie folosite in mod curent la constructia de case. Daca doriti totusi sa aveti garantia unei durabilitati maxime, producatorii recomanda realizarea unei fundatii din beton armat deasupra careia va fi turnata si o platforma. Lucrarile de excavatie in vederea realizarii fundatiei vor trebui facute respectand intocmai proiectul casei din lemn achizitionate. Se va tine cont de pozitionarea racordurilor definitive la utilitati: apa, electricitate, canalizare etc.
 
Casa din lemn este livrata sub forma unui kit care se va monta la locul santierului. Daca nu va pricepeti sa o asamblati singuri, trebuie sa stiti ca, daca apelati la specialisti, in general, costurile aferente operatiunilor de montaj reprezinta aproximativ 30-35% din costul total al kit-ului de asamblare(partile din lemn ale constructie). Acest cost poate fi variabil in functie de conditiile locale de asamblare.
In cele mai multe cazuri transportul kit-ului de asamblare pentru casa din lemn se va face cu camioane mari, iar descarcare materialelor cu ajutorul macaralei. Din acest motiv, este important sa se stabileasca din timp posibilitatile de acces si descarcare la locul montajului, pentru a prevenii o serie de neplaceri ce pot decurge de aici. Este de asemenea importanta pregatirea locurilor unde vor fi depozitate coletele ce formeaza kit-ul de constructie, fiind necesar un teren solid, fara infiltratii si suficient de mare pentru a permite manipularea usoara a coletelor si a barnelor in timpul constructiei. Acoperirea coletelor pentru casa din lemn se poate face cu folie din material plastic, netransparenta (cea transparenta permite actiunea razelor ultraviolete si in scurt timp suprafetele expuse se vor ingalbenii).
 
Tasarea in timp a constructiei, caracteristica lemnului masiv, apare si in cazul caselor din lemn lamelar incleiat se face simtita inca doi ani dupa finalizarea cladirii. Deasemenea o atentie deosebita trebuie acordata imbinarilor dintre peretii din lemn si alte elemente de constructie realizate din alte materiale (caramida, beton, etc.). Datorita aceluiasi fenomen vor aparea crapaturi sau tensiuni mari in interior. Prin protectia aplicata la inceput, casa din lemn capata o rezistenta la deteriorari pentru cel putin 4-5 ani. Este indicat ca la fiecare 4-5 ani aceste straturi de protejare sa fie reinoite, in mod special pentru peretii orientati spre sud si vest. La fiecare 4-5 ani, suprafetele exterioare ale peretilor casei din lemn se vor proteja prin aplicarea unui set de substante speciale care vor imuniza lemnul impotriva: razelor UV, a actiunilor distructive ale microorganismelor, ciuperci, mucegaiuri, impotriva umiditatii atmosferice, precum si a focului. In conditii climaterice normale o casa din lemn de acest tip nu are nevoie de izolatie suplimentara.
Costul unei astfel de case din lemn poate varia foarte mult de la caz la caz, el fiind dependent de o serie de variabile cum ar fi: grosimea peretilor, arhitectura interioara, finisaje, instalatii etc. O astfel de casa din lemn are o durata de viata care depaseste cateva sute de ani.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tiny house - Casa mica Tiny house - Casa mica
Casa eficienta energetic ca sistem constructiv Casa eficienta energetic ca sistem constructiv
Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I) Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I)
“Casa evantai”, solutie pentru cei cu venituri mici sau care au nevoie de adapost? “Casa evantai”, solutie pentru cei cu venituri mici sau care au nevoie de adapost?
Constructii din materiale alternative: casa din caramizi de polipropilena Constructii din materiale alternative: casa din caramizi de polipropilena
Case subterane Case subterane

Vezi mai multe articole