on

Casa din lemn - Un tip de locuinta sustenabila si rentabila

15 martie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele din lemn sunt alternativele ecologice si economice la casele traditionale din caramida si beton. Iar daca pentru completarea acestor constructii mai sunt utilizate si materiale reciclabile sau biodegradabile, atunci putem sa le consideram chiar extrem de prietenoase cu natura.

Desigur, o conditie foarte importanta este ca lemnul folosit pentru ridicarea acestui tip de locuinte sa provina din surse care folosesc responsabil aceasta resursa, respectiv plantarea de noi copaci in locul celor taiati pentru materia prima.

O data stabilit acest aspect, folosirea lemnului in constructii se va dovedi o varianta foarte avantajoasa, cel putin din punct de vedere al consumului de energie. In plus, locuintele din lemn au un mai mic impact asupra mediului si o amprenta de carbon mult redusa fata de cea a cladirilor conventionale, deoarece lemnul absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera.

Dar care sunt tipurile de case din lemn pentru care un proprietar poate opta? Vi le prezentam in continuare:

Casele din busteni

Acestea sunt construite sau asamblate pe loc, din trunchiuri de copac. Un avantaj al acestui sistem este ca grosimea lemnului va actiona in interior ca un excelent regulator de umiditate si temperatura. Nu este obligatoriu ca bustenii sa ramana circulari. Acestia pot fi folositi si sub forma patrata, pentru o mai buna imbinare.

Structurile grele din lemn

Aceste structuri sunt oarecum mai complexe: grinzile de lemn sunt legate intre ele pentru a oferi suprafete mari destinate ferestrelor.

Structurile usoare din lemn

Aceasta este cea mai frecvent uzitata varianta. Pentru constructie este folosit un mare numar de componente mici, care faciliteaza construirea modulara.

Casele mobile

Acestea sunt construite in fabrici si apoi transportate in bucati mari la destinatia finala. Constructia poate fi dintr-o bucata sau din mai multe sectiuni, in functie de dimensiunea sa finala. Peretii pot fi din lemn finisat sau din alte tipuri de material.

Avantajele unei case din lemn

Lemnul este un foarte bun material izolator, astfel ca o casa va ramane racoroasa pe timpul verii si calduroasa iarna, ceea ce face metoda de constructie mult mai sustenabila. Economia estimata pentru incalzire si curent electric este de 50-60% pe an.

Pentru o mai buna izolare fonica, peretii pot fi captusiti cu vata minerala sau bumbac reciclat, materiale ecologice fare vreun derivat din uleiuri in compozitie.

Materialele utilizate pentru finisaje pot fi realizate fie din lemn presat, piatra naturala sau artificiala, tigla, sist etc. Acestea vor minimiza mare parte din ceea ce ar insemna intretinerea casei.

Un alt mare avantaj al unei case din lemn este acela ca ridicarea ei dureaza mai putin decat in cazul uneia conventionale si ca pretul total al ridicarii acesteia va fi cu aproximativ 30% mai mic decat in cazul celor din alte beton si caramida.

Dezavantajele unei case din lemn

In primul rand, trebuie sa acorzi o atentie sporita starii lemnului folosit, care poate fi prea umed si putrezit.

Insectele precum termitele sau gandacii pot face gauri in lemn, ceea ce poate impacta serios speranta de viata a casei sau costurile unei eventuale renovari.

In ceea ce priveste intretinerea, aceasta trebuie verificata din cand in cand, deoarece ar putea necesita o revopsire, o astupare a gaurilor etc.

Mituri false despre casele din lemn

Durabilitatea: Cu toate ca exista reticente legat de rezistenta in timp a caselor din lemn, in tari din nordul Europei, de exemplu, exista case din lemn care sunt locuite de peste 200 de ani.

Incendiile: De regula, acestea sunt declansate de obiecte aflate in interiorul casei, cum ar fi o tigara nestinsa corespunzator sau un scurt-circuit. Ceea ce favorizeaza propagarea incendiului este mobila dinauntru, astfel ca riscul de incendiu este aproximativ acelasi in cazul caselor conventionale si in cel al caselor din lemn. Daca focul nu este stins la timp, lemnul din constructie va lua foc la randul lui, insa diferenta este ca va arde foarte incet. Cel mai rau lucru care se poate intampla este acela ca locuinta se va transforma in scrum daca incendiul nu va fi stins cat mai rapid. Pe de alta parte, intr-o casa din beton, temperaturile ridicate pot provoca inclusiv crapaturi in pereti, care pot duce la prabusirea cladirii.

Asadar, dupa ce ai aflat cat de mult poti economisi prin construirea unei case din lemn in detrimentul uneia conventionale, care este varianta pe care ai alege-o in acest moment?

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Afla de ce casele din lemn sunt mai ieftine decat cele standard Afla de ce casele din lemn sunt mai ieftine decat cele standard
Ce sa ai in vedere atunci cand construiesti o casa care nu va fi conectata la utilitati Ce sa ai in vedere atunci cand construiesti o casa care nu va fi conectata la utilitati
Tipuri de pereti case de lemn Tipuri de pereti case de lemn
7 lucruri ce nu ar trebui sa lipseasca unei case de vacanta de la munte 7 lucruri ce nu ar trebui sa lipseasca unei case de vacanta de la munte
Casele imprimate 3D – Tehnologia de constructie cu performante impresionante Casele imprimate 3D – Tehnologia de constructie cu performante impresionante
Cum gasesti un constructor serios si bun Cum gasesti un constructor serios si bun

Vezi mai multe articole