Centrala termica din dulap

16 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

V-am vorbit in saptamanile trecute despre un subiect care “incinge” atmosfera in multe dintre locuinte: cetralele termice. Acum, odata ce ati aflat cum sa montati sa alegeti o centrala termica, mai ramane de stiut un singur lucru. Unde trebuie montata centrala termica, si daca sunt mai practice cele care se amplaseza direct pe podea sau cele care se prind in perete.
 
In functie de suprafata locuintei pe care dorim sa o incalzim, distingem doua categorii de centrale termice: murale, cu puteri cuprinse intre 14 si 35 kw si stationare (de pardoseala) pentru puteri mai mari de 35 kw, de preferat in cazul caselor mari. Discutam despre centrale termice complet echipate (cu vase de expansiune inchise, pompe, echipament de furnizare a apei calde menajere, automatizare etc.).
 
 
Incaperea in care puteti amplasa o centrala termica trebuie sa aiba un volum de aer care sa permita arderea, adica minim 18 mc. Suprafata vitrata – obligatoriu spre exterior – se va calcula inmultind 0,05 mp cu volumul incaperii in care se va monta aparatul. Priza de aer pentru asigurarea aerului necesar combustiei se va calcula inmultind 0,25 cmp cu fiecare metru cub de gaz instalat (valoare care se ia din cartea tehnica a cazanului).
Ideale pentru locuintele unifamiliale, centralele termice murale pot fi montate direct pe perete, in nise sau integrate in alte spatii inguste (mobila de bucatarie) si sunt proiectate pentru tiraj fortat. Puterile unei centrale murale sunt cuprinse intre 24 si 35 kW si pot ajunge la 60-90 kW, prin intermediul tehnologiilor moderne. Pentru ca o centrala termica murala sa prepare si apa calda menajera, trebuie racordata la un acumulator (boiler), atat in varianta de perete, cat si in varianta de sol (sub centrala).
 
Proiectate de obicei pentru tiraj natural (pentru case care dispun de cos de fum) si mai voluminoase decat cele murale, centralele termice de pardoseala trebuie amplasate intr-o camera suficient de spatioasa, pentru a asigura oxigenul necesar arderii. Daca sunt cu tiraj natural, acestea pot fi amplasate doar in hol, casa scarii, pivnita sau bucatarie. Puterile unei centrale de pardoseala pot creste pana la 1 GW, iar costurile de amplasare sunt mai ridicate decat in cazul unei centrale murale, pentru ca ele, spre deosebire de cele murale, au nevoie de cos de evacuare, fapt ce necesita masuri suplimentare de amplasare si, evident costuri mai mari. Costurile de achizitionare ale centralelor termice de pardoseala variaza si in functie de putere, debit si tehnologia folosita.
 
Amplasarea centralelor termice pe gaz se poate face si in incaperi separate. Conform legii, in cazul unei centrale termice cu tiraj natural, dimensiunile camerei trebuie sa fie de min.18 mc, iar in cazul uneia cu tiraj fortat trebuie sa fie de min. 7,5 mc. In plus, incaperile in care vor fi montate centralele termice trebuie sa aiba tamplarie obisnuita cu geamuri normale sau securizate, echipata cu o priza de aer neopturabila, cu dimensiuni de 6 cm patrati pentru fiecare 1000 kcal ai centralei, dar nu mai putin de 100 cm patrati.
Locul de amplasare al centralei depinde in aceeasi masura si de natura combustibilului utilizat.
 
Acum aveti cam toate informatiile necesare pentru a va putea monta o centrala termica in casa. Sa nu uitati totusi ca oricat de bine v-ati pricepe, trebuie sa apelati la specialisti, pentru ca daca montati un singur furtun gresit, investitia nu mai este rentabila, nu mai aveti confortul termic pe care vi l-ati dorit, si, mai mult de atat, va puteti pune viata in pericol.  

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Beneficiile folosirii unui termostat de ambient Beneficiile folosirii unui termostat de ambient
Informatii privind amplasarea centralelor termice de mici dimensiuni Informatii privind amplasarea centralelor termice de mici dimensiuni
Centrala in condensare: cum o alegi pe cea potrivita locuintei tale Centrala in condensare: cum o alegi pe cea potrivita locuintei tale
O microcentrala pentru fiecare O microcentrala pentru fiecare
Secretele repartitorului de caldura Secretele repartitorului de caldura
Cum poti reduce costurile cu incalzirea si apa calda pentru casa ta (cazan in condensatie UltraGas + panourile solare UltraSol) Cum poti reduce costurile cu incalzirea si apa calda pentru casa ta (cazan in condensatie UltraGas + panourile solare UltraSol)

Vezi mai multe articole