montarea placilor de faianta

Cum trebuie sa fie gresia si faianta

14 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Oricine isi cumpara o locuinta si doreste sa si-o reamenajeze se gandeste si la cum vor arata baia si bucataria, si implicit la ce gresie si faianta va folosi.

La moda este considerata gresia mata, in timp ce faianta patrata a pierdut batalia in fata celei cu placi dreptunghiulare… Oricum, tine minte ca trebuie sa masori cu atentie suprafetele peretilor si podelei si sa cumperi cu 10% mai multi metri de gresie si faianta, pentru a acoperi eventualele pierderi. Pentru bai se prefera culorile reci, marine (gri, albastru, verde), iar pentru bucatarii nuantele calde de bej, oranj, galben. De efect sunt placutele de faianta sau gresie in culori intense sau combinatiile de doua-trei placi de nuante diferite ("jocuri de sah", jocuri de culori). Mai mult, in ultima vreme, se gasesc in magazine zeci de modele de placute inguste: brauri sau borduri, care daca sunt bine alese si asortate, dau o nota de distinctie incaperii.
 
Pentru a avea totusi in incaperi gresia si faianta dorita, mai trebuie sa investi ceva bani si in alte materiale, complementare.
 
La 10-12 saci de adeziv (25 kg/sac) vei avea nevoie de un sac de ciment si alti 2 de nisip; ipsosul necesar nu depaseste 10 kilograme, iar chitul pentru rosturi inseamna una sau doua cutii a cate 5 kg. Aceste cantitati depind insa de starea peretilor si a pardoselii.
 
Gresia inalta podeaua cu aproximativ 2 cm, asa ca s-ar putea sa fi nevoita sa chemi un tamplar care sa "scurteze" usile.
 
Gresia si faianta, pentru a putea fi comercializate, trebuie sa intruneasca anumite caracteristici tehnice de baza: rezistenta la principalii agenti chimici, rezistenta la modificari termice (de la valori scazute la unele foarte ridicate), rezistenta mecanica (la loviri, greutati), rezistenta la absorbtia apei. Pentru produsele de import, gama fiind mai variata, aceste proprietati sunt particularizate in functie de tipul de produs. Gresia portelanata, destinata in special placarii suprafetelor exterioare sau a celor supuse unor presiuni puternice, are un grad mai ridicat de rezistenta la factorii mecanici si atmosferici, dar si calitati suplimentare: rezista abraziunilor si alunecarilor. Un alt tip, semigresia, imbina calita tile de baza ale gresiei si faiantei (rezistenta la forte fizice, respectiv la absorbtia apei); prezinta astfel avantajul ca poate fi folosita atat pentru placari verticale, cat si pentru cele orizontale, asigurand uniformitate modelului (grafica si culoare) intr-o incapere. Nici criteriile estetice nu trebuie ignorate in alegerea produsului. Respectarea marimii - standard a modelului si calitatea glazurii (fata placii) dau cele trei tipuri de calitate (I, a II-a, a III-a). Cativa milimetri in plus sau in minus pe una din laturile placii, neconcordantele de culoare, lipsurile de glazura sau mici modificari grafice sunt defectele care fac ca un produs sa fie de calitatea a II-a sau a III-a.
 
De doua sau chiar de trei ori mai ieftine decat cele straine, materialele romanesti sunt preferate, de regula, pentru placarile interioare, mai ales daca acestea sunt pe spatii mici. Aceasta si pentru ca majoritatea placilor importate au dimensiuni mari (42x42, 30x30, 20x30), nefiind potrivite pentru suprafete reduse (de cativa metri patrati). In ceea ce-i priveste pe executantii lucrarilor, acestia prefera materialele straine, intrucat exista o mai mare rigurozitate in respectarea dimensiunilor modelului-standard. Abaterile de mai mult de 5 mm ale unei laturi a placii dau mari batai de cap lucratorului, intrucat pot strica aspectul. Daca dintr-o suta de placi numai una prezinta acest defect, se poate renunta la ea. Problema este ca, cel putin pentru calitatea a III-a a produselor romanesti, placile cu defect sunt destul de multe. Totusi, depinde de producator. Sunt si producatori romani ale caror produse nu prezinta defecte de acest tip. Pentru ca o pavare sa fie reusita, calitatea materialului (adesea ignorata de clientul care nu vrea sa cheltuiasca prea mult) este la fel de importanta ca mana de lucru. Nu trebuie ignorat nici un alt amanunt esential la montarea gresiei si faiantei. Adezivul (un amestec de ciment si aracet) trebuie ales in functie de tipul placarii (interioara sau exterioara), pentru a se evita desprinderea in timp a placilor. Desigur, pana la urma, meseriasul face totul. De mana lui buna depinde calitatea lucrarii si linistea si multumirea dumneavostra.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

BCA-ul, vedeta pietei materialelor de constructii BCA-ul, vedeta pietei materialelor de constructii
Cel mai fin tratament pentru peretii tai Cel mai fin tratament pentru peretii tai
Soarecii si vata de sticla Soarecii si vata de sticla
Alege tencuieli mecanizate, pe baza de ipsos: pentru finisarea suprafetelor mari in termene de executie scurte Alege tencuieli mecanizate, pe baza de ipsos: pentru finisarea suprafetelor mari in termene de executie scurte
Cum estimezi cantitatea de vopsea de care ai nevoie Cum estimezi cantitatea de vopsea de care ai nevoie
Lemnul in constructii Lemnul in constructii

Vezi mai multe articole