Cumparatorul va dicta pretul apartamentelor

06 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Rasturnare de situatie pe piata imobiliara romaneasca: cumparatorul incepe sa dicteze pretul imobilului, nu doar vanzatorul, asa cum se intampla pana acum, spun avocatii care intermediaza tranzactii. Potrivit acestora, se intampla din ce in ce mai des ca proprietarii care nu lasa din pret sa ramana cu imobilele nevandute luni bune.
Acesta este unul dintre motivele pentru care piata de real estate din Romania nu mai este atractiva pentru speculatori, care se muta in tarile invecinate - Bulgaria, Serbia sau Albania. „Din vanzarea locuintelor nu se mai pot obtine castiguri atat de mari, din cauza preturilor, iar afacerea inchirierilor nu este foarte atractiva, in conditiile in care romanii prefera sa fie proprietari“, afirma Bryan W. Jardine, avocat la Wolf Theiss si Asociatii SCA.
 
Una dintre atractiile speculatorilor erau apartamentele noi, pe care acestia le cumparau in faza de proiect, pentru a le revinde mai tarziu, obtinand profituri de pana la 30%. Un studiu al agentiei CBRE-Eurisko arata faptul ca, in 2007, 40% dintre clienti erau interesati de achizitionarea de imobile in scop investitional.
 
Mallurile dispar inca din stadiul de proiect
 
Si pe segmentul centrelor comerciale se asteapta schimbari. Doar doua treimi dintre cele 20 de malluri planuite in Capitala pentru urmatorii ani au sanse reale sa fie finalizate, in timp ce celelalte vor ramane in stadiu de proiect, sustine Edgar Rosenmayr, directorul de investitii al grupului austriac Immoeast.
 
Reprezentantul unuia dintre cei mai activi jucatori din piata sustine ca o soarta similara vor avea si centrele comerciale din orasele mai mici. „Investitorii au supraevaluat cererea existenta in piata si acest lucru va fi vizibil foarte curand. In multe zone, proiectele depasesc capacitatea de absorbtie a localitatii“, spune Rosenmayr. Un exemplu este Bacaul, in care primul mall din cele trei asteptate a fost inaugurat anul trecut si pare a fi suficient.
 
O adevarata batalie se va da insa in Arad, un oras in care se prefigureaza cinci centre comerciale. „Nu cred ca vor fi construite mai mult de patru“, spune Edgar Rosenmayr. Cu doar cateva luni in urma, planurile indicau pe hartie dezvoltarea a sapte astfel de proiecte. Doi dintre investitori au realizat insa ca piata este saturata si s-au retras.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cand se termina criza din imobiliare? Citeste cum iti dai seama ca a fost atins pragul de jos - 01 februarie 2010 Cand se termina criza din imobiliare? Citeste cum iti dai seama ca a fost atins pragul de jos - 01 februarie 2010
2009, anul bricolajului la romani - 03 Martie 2009 2009, anul bricolajului la romani - 03 Martie 2009
Romanul mediu se califica la prima casa de doua camere doar cu familia - 24 Iunie 2009 Romanul mediu se califica la prima casa de doua camere doar cu familia - 24 Iunie 2009
Numarul de apartamente vandute lunar in cartierul Residenz a scazut la jumatate fata de anul trecut - 12 Iunie 2009 Numarul de apartamente vandute lunar in cartierul Residenz a scazut la jumatate fata de anul trecut - 12 Iunie 2009
Tu ce ti-ai lua: apartament sau casa? - 16 Februarie 2009 Tu ce ti-ai lua: apartament sau casa? - 16 Februarie 2009
Mii de apartamente noi in sectorul 2 Mii de apartamente noi in sectorul 2

Vezi mai multe articole