on

Fatada casei: sfaturi de finisare a exteriorului locuintei

01 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sezonul rece aproape a sosit, iar multe dintre lucrarile incepute de-a lungul anului, finisaje sau vopsitorii, intra in ultima faza. Una dintre acestea este vopsirea/ decorarea fatadei. Cum majoritatea sunt termoizolate, cu un sistem pe baza de polistiren sau vata bazaltica, modalitatea cea mai utilizata de decorare este reprezentata de aplicarea unui strat de tencuiala decorativa.

In mod obisnuit, stratul suport pentru aplicarea tencuielilor decorative este masa de spaclu armata cu plasa de fibra de sticla. Aceasta este pregatita odata cu finalizarea termo-sistemului, trebuie sa fie suficient de rezistenta, fara urme semnificative de la fierul de glet, si neaparat slefuita. Cu cat suprafata stratului de masă de spaclu este mai bine realizata, plana, fara denivelari evidente, si cu o finete data de granulatia adezivului, cu atat aspectul final al fatadei, dar si consumul de tencuială decorativa vor fi mai aproape de normal.

Toamna este perioada recomandata pentru aplicarea tencuielilor decorative pe fatada, deoarece conditiile meteo permit executarea unor lucrari de calitate. Singurul impediment in calea acestei operatiuni poate fi aparitia ploilor, deoarece uscarea unei tencuieli se face intr-un interval cuprins intre 24 si 72 ore de la aplicarea tencuielii, in functie de temperatura, perioada in care apa nu ar trebui sa ajunga pe fatada.

Protejarea suprafetelor

Dupa finalizarea masei de spaclu sunt necesare cateva lucrari pregatitoare, inainte de aplicarea efectiva a tencuielii decorative. Prima dintre ele este aplicarea benzilor de mascare si a foliei de protectie pe zonele unor finisaje deja existente, pe ferestre, usi, glafuri etc. Aceste masuri previn multe neplaceri si usureaza operatiunea de curatare ulterioara. Banda de mascare pe suport textil cu latimea de 50 mm este ideala, deoarece poate fi aplicata direct pe sageac, impreună cu folia din PVC pentru protejarea elementelor enumerate mai sus. Distanta de aplicare fata de elementul protejat este de circa 2 mm, distanta ce permite aplicarea stratului de tencuiala decorativa si inlaturarea benzilor fara afectarea marginii tencuielii.

Indepartarea foliilor si benzilor de protectie se face dupa cel putin 24 de ore, cand tencuiala este aproape uscată. Un alt aspect important este momentul aplicarii benzii de mascare si momentul eliminarii acesteia. O banda de mascare poate fi pastrata pe fatada timp de cateva zile (4-6 zile), in functie de calitatea acesteia. In caz contrar, in conditiile in care va fi mai mult timp expusa radiatiei solare, aceasta se poate lipi foarte tare pe elementul protejat si va deveni extrem de greu de indepartat.

Aplicarea finisajului

Cu suprafetele protejate, se poate trece la aplicarea grundului specific tencuielii achizitionate. In mod natural, amorsa/ grundul va fi de culoare alba si va fi aplicat asa cum a fost cumparat, cu o pensula, bidinea sau cu un trafalet, in functie de marimea suprafetei de pe fatada. Timpul de uscare standard este de aproximativ 3 ore, insa cel mai sigur aplicarea decorativei va incepe cel mai devreme in urmatoarea zi. Amorsa poate fi colorata sau nu, dar acest lucru depinde de culoarea tencuielii si de tipul finisajului (scoarta de copac sau bob de orez).

Odata amorsa uscata, se poate trece la aplicarea tencuielii. Este important ca operatiunea sa se desfasoare fara intrerupere, pe suprafete care nu sunt delimitate de muchii. Din aceasta cauza, necesarul de forta de munca trebuie corelat cu inaltimea suprafetei. Astfel, cand se va lucra simultan, o persoana va aplica stratul decorativ, iar cealalta il va finisa cu drisca, pe fiecare nivel al schelei.

Tencuiala va fi aplicata cu gletiera, se va aseza o cantitate de material cu spaclul si se va trage oblic pe perete la o grosime data de marimea granulelor, care poate varia de la 1.5 mm, 2 mm sau 2.5 mm. Dupa cateva minute, se poate trece la realizarea efectului decorativ, se va driscui pe o anumita directie, circular la bobul de orez, vertical la scoarta de copac. Aplicarea merge de regula destul de repede, de aceea o suprafata de 100-150 mp poate fi terminata in cursul unei singure zile, in functie de formalocuintei si de cate elemente consumatoare de timp exista.

Importanta mai este si asezarea unei folii la baza peretelui, pe trotuar, deoarece caderea materialului de pe perete sau de pe gletiera este inerenta, iar la final murdaria va fi mai usor de curatat. De asemenea, trebuie curatate oricare alte zone pe care poate ajunge accidental tencuiala, atata timp cat aceasta este inca umeda. O carpa sau un burete umed se vor dovedi suficiente pentru aceasta operatiune.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce materiale poti alege pentru fatada casei tale Ce materiale poti alege pentru fatada casei tale
Repere estetice pentru exteriorul casei Repere estetice pentru exteriorul casei
Tencuiala antiigrasie Tencuiala antiigrasie
Termosistemul: sfaturi pentru alegerea celor mai bune materiale Termosistemul: sfaturi pentru alegerea celor mai bune materiale
Baghetele si profilele pentru placari - Sfaturi de utilizare Baghetele si profilele pentru placari - Sfaturi de utilizare
Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica? Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica?

Vezi mai multe articole