Orientul sub picioarele tale

24 noiembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Saptamanile trecute v-am vorbit despre detaliile de care trebuie sa tineti cont atunci cand va alegeti un covor si despre traditia covoarelor romanesti. Dar pe piata de profil exista si nenumarate modele de covoare importate din toate colturile lumii. Asa ca ni s-a parut normal sa va spunem in acest articol care sunt particularitatile covoarelor in functie de zona in care sunt produse.
Cea mai mare industrie de fabricare a covoarelor este dezvoltata in Orient, unde inca este folosita teserea cu noduri, cunoscuta din antichitate.
Motivele dominante sunt cele linistite, geometrice (simbolizand cele patru elemente principale ale naturii: soarele, pamantul, apa si aerul) pentru covoarele din Asia Centrala, cele florale (reprezentari cat mai aproape de natural) pentru covoarele persane, si cele figurative pentru covoarele indiene si cele din Extremul Orient.
Covoarele din Orientul Mijlociu sunt caracterizate printr-o imbinare reusita de culori a fondului rosu inchis cu motivele ornamentale de nuante rosu inchis si bleumarin. Confectionate din lana de calitate superioara cu un pronuntat luciu manual, ele sunt tesute foarte des. Se remarca covoarele indiene cu motive figurative si cele de tip Kerman, Kesan, Tebriz, Ispahan (lucrate foarte fin si avand 3000-4000 noduri pe dm partat), Meset. Urzeala si batatura la aceste covoare sunt executate din bumbac, iar plusul din cea mai fina lana de oaie.
In Iran se produc peste 4.000 de tipuri diferite. Covoarele persane se bucura de cea mai buna reputatie fiind innodate sau tesute din materiale de cea mai inalta calitate (lana, bumbac, matase) si cu imbinari ingenioase si originale de motive (flori, pasari, frunze si copaci stilizati) si culori. Cele mai sofisticate si opulente interioare, mobile clasice, tablouri vechi, sunt excelent completate de imbinarile elaborate de culori si desene ale unui covor persan clasic.
Gama coloristica evolueaza de la delicate tonuri de bej si albastru deschis pana la intense nuante de rosu rubiniu combinate cu nuante mai calde.
Dintre covoarele din Extremul Orient, se remarca in mod special covoarele chinezesti, care formeaza o grupa aparte, stilul lor deosebindu-se fundamental de stilul covoarelor din alte tari. Caracteristica principala a acestor covoare consta in impresia de relief pe care ti-o da modelul, datorita faptului ca marginile dinspre fond ale motivelor sunt taiate mai scurt decat restul, iar culorile au tonuri calde, alaturate in degradeuri reusite.
Covoarele caucaziene sunt decorate, de obicei, cu motive geometrice, iar cele florale sau animale sunt stilizate la maximum (covoarele din Sirvan au 1500-3000 noduri pe cm patrat).
In Afganistan, Rusia, Turkmenistan covoarele au culori mai adanci, mai sobre si modele geometrice. Ele pot fi asortate fie unui mobilier clasic, fie unor piese de design modern, pentru a contrabalansa simplitatea liniilor.
In lume sunt peste 20 de regiuni unde se produc manual covoare, dar cele mai importante se pot clasifica in 6 grupuri: Persia, Turcia, Rusia, India, China si nordul Africii. Meseria teserii covoarelor in aceste zone este ridicata la rang de arta si a evoluat de-a lungul timpului pana la perfectiune. Dar despre cum s-a nascut acest mestesug si cum s-a dezvoltat vom vorbi saptamana viitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Decorarea cu tablouri Decorarea cu tablouri
Mobila pictata: scurt istoric si sfaturi de realizare a unor astfel de piese in regim DIY Mobila pictata: scurt istoric si sfaturi de realizare a unor astfel de piese in regim DIY
Istoria unui suflet intr-un covor din casa ta Istoria unui suflet intr-un covor din casa ta
Decoratiuni de Halloween pe care ti le poti face singur Decoratiuni de Halloween pe care ti le poti face singur
Armonia Asiei intr-un mobilier din floare de apa Armonia Asiei intr-un mobilier din floare de apa
Fierul forjat, dur si delicat in acelasi timp Fierul forjat, dur si delicat in acelasi timp

Vezi mai multe articole