Sticla si ceramica - decoratiuni care au revenit la moda

03 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In aproape orice locuinta exista si diferite obiecte decorative, iar cele mai des intalnite sunt cele din sticla sau ceramica. La prima vedere, ele par destul de greu de intretinut, dar exista cateva reguli de baza care vor face ca obiectele dumneavostra sa arate ca noi ani in sir.

Chiar daca sticla si ceramica sunt stabile la diverse conditii de mediu, extremele si schimbarile bruste ale temperaturii pot cauza crapaturi, sparturi sau pierderi ale stratului de smalt. Portelanul chinezesc este cel mai sensibil la diferentele de temperatura. Daca este asezat in preajma unei surse de caldura sau deasupra unei alte farfurii foarte calde, dupa care este introdus in apa rece pentru a fi spalat exista un mare risc ca portelanul sa se sparga. La caldura, smaltul acestui tip de portelan se poate exfolia.
 
Caldura excesiva poate dauna obiectelor din ceramica si sticla atunci cand acestea sunt plasate in lumina spoturilor sau a reflectoarelor fotografice, mai ales cand aceste obiecte sunt de culoare inchisa, care absoarbe caldura.

Daune pot fi provocate obiectelor din ceramica si sticla si prin expunerea lor la temperaturi joase (de exemplu, in incaperi neizolate termic sau in frigider). Temperaturile joase afecteaza mai ales ceramica, obiectele din acest material retinand umezeala. Umiditatea mai mare de 65% poate duce la aparitia mucegaiului, a bacteriilor si ciupercilor, mai ales in combinatie cu praf, mancare sau resturi organice ramase in urma folosirii obiectelor sau a reparatiilor acestora.
 
Ceramica arsa si sticla sunt deteriorate de lumina numai in asociatie cu schimbarile de temperatura. Exista obiecte decorative realizate prin combinatie de materiale, ale caror culori sau elemente de compozitie secundare pot fi sensibile la lumina. In aceste cazuri trebuie protejat obiectul in intregime, ferindu-l de lumina.
 
Incaperea unde pot fi depozitate obiectele din ceramica si sticla trebuie sa fie protejata si in nici un caz sa nu fie o camera cu trafic intens. In cazul in care doriti sa depozitati sau sa expuneti obiectele intr-o incapere dintr-o cladire recent construita, aerisiti cel putin doua saptamani pentru ca gazele poluante sa fie evacuate. Aceste gaze sunt emanate de materialele, vopselele, lacurile si substantele folosite in constructii. Pentru obiectele din ceramica sau sticla firave, sensibile luati-va precautia de a nu le alatura altora din argint, cupru, plumb sau alama.

Obiectele valoroase nu trebuie niciodata folosite pentru scopuri strict functionale: suport pentru mancare sau flori. Daca doriti sa aratati utilitatea unui obiect, asezati in el, dupa caz, fructe sau flori artificiale.

Intretinerea de rutina presupune stergerea de praf a obiectelor de arta, eventual spalarea, inspectia, depozitarea si expunerea corespunzatoare.
Indepartarea prafului se poate face cu o perie fina sau cu tampoane speciale din bumbac cu caracteristici electrostatice. Nu folositi sprayuri, uleiuri sau lichide de curatare. Daca suprafata obiectelor este rugoasa, texturata, folositi numai peria sau un jet fin de aer. Obiectele cu suprafata afectata, crapate sau fisurate nu trebuie sterse de praf.
 
Colectionarii ce locuiesc in centre urbane sau sunt fumatori trebuie sa intretina foarte bine obiectele, respectiv sa indeparteze zilnic praful nu numai din locul unde se afla obiectul, ci din toata casa. Majoritatea obiectelor din ceramica sau sticla intacte pot fi spalate cu apa la temperatura camerei. Exceptie fac obiectele ce au fost reconditionate, repictate, cu fisuri, ceramica nearsa etc. Recomandabil este sa va adresati unui specialist, mai ales daca aveti suspiciuni asupra unor metode clasice de intretinere sau spalare.
 
Daca se intampla un accident si obiectul se sparge, adunati toate cioburile si fragmentele, oricat de nesemnificative vi s-ar parea si nu va speriati ca v-ati pierdut obiectul favorit. In trecut, reconditionarea se facea numai cu materiale naturale 100%. Acum specialistii folosesc o multime de solutii si substante performante, reusind sa refaca din ce in ce mai bine un obiect ciobit sau spart.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Case de colectionari - Partea I Case de colectionari - Partea I
Vise, basme si o lume aparte - decorul zodiei pesti Vise, basme si o lume aparte - decorul zodiei pesti
Cum functioneaza iluzia din acest suport de vinuri revolutionar Cum functioneaza iluzia din acest suport de vinuri revolutionar
Galeria Buhara | Introducere in spectaculoasa lume a chilimurilor Galeria Buhara | Introducere in spectaculoasa lume a chilimurilor
Decoratiuni de Halloween pe care ti le poti face singur Decoratiuni de Halloween pe care ti le poti face singur
Amenajari interioare inedite cu panouri decorative din lemn recuperat Amenajari interioare inedite cu panouri decorative din lemn recuperat

Vezi mai multe articole