Tapetul, o varianta viabila pentru decorarea peretilor (I)

15 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Credeti ca acoperirea peretilor este o joaca? Nu este deloc asa. Amenajarea unei locuinte poate isca nenumarate neintelegeri intre membrii unei familii iar acoperirea peretilor reprezinta unul din cele mai delicate subiecte. Poate ca un barbat ar vrea ceva simplu, usor de pus in practica, de exemplu vopsirea peretilor cu o solutie lavabila. Sotia in schimb, mult mai atenta la detalii, ar putea prefera tapetul. In ambele cazuri trebuie sa tinem seama atat de
gustul personal, cat si de confortul oferit. Nu este de neglijat nici usurinta punerii in practica a solutiei alese.
            Asa cum se intampla in majoritatea cazurilor, ultimul cuvant il va avea sotia. Prin urmare veti fi nevoit ori sa solicitati ajutorul unei firme specializate in servicii de tapetare, ori sa va inhamati personal la o astfel de activitate.
            Astazi tapetul este considerat depasit, sau mult prea pretentios in comparatie cu vopseaua lavabila. Avantajul acestuia, speculat la maximum de designeri, este ca prezinta o imagine mai dinamica si mai complexa, ca varianta la suprafetele uni ale interioarelor tratate cu vopsea lavabila. Pe de alta parte beneficiarii ar trebui sa aprecieze si un alt avantaj: aplicarea tapetului nu implica atata deranj cat se produce in cazul unei zugraveli clasice.
 
            Tipuri de tapet
            • Tapetul imprimat manual este unul special din punct de vedere al aspectului, asta si datorita procesului de productie ceva mai complicat. Formele sunt decupate in planse de lemn apoi, cu o solutie speciala, se imprima manual pe hartie groasa. In urma acestui proces dificil rezulta forme impresionant de fine si culori naturale. Pretul este bineinteles pe masura investitiilor in procesul de productie.
            • Tapetul imprimat mecanic este mult mai accesibil din punct de vedere al pretului. Procesul de fabricatie este simplu iar gama rezultata este mult mai variata.
            • Tapetul lavabil este acoperit cu o pelicula subtire de plastic si are un mare avantaj: poate fi curatat fara probleme cu apa.  Si tapetul pe baza de vinil este lavabil, fiind totusi mai rezistent si mai simplu de intretinut.
            • Tapetul din material textil este pentru interioare mai pretentioase, producatorii sai adresandu-se unui segment de piata din categoria premium. La fabricarea acestui tip de acoperire se folosesc materiale ca: matasea, brocartul, taftaua etc.
            • O solutie eleganta de material pentru tapet sunt fibrele naturale. Astfel un tapet din in, canepa, rafie sau alge uscate adauga distinctie unei incaperi decorate in maniera clasica.
            Firmele autohtone din domeniul amenajarilor interioare duc o politica de promovare a noi tipuri de tapet cu care romanii sunt mai putin obisnuiti; dintre acestea va retinem atentia cu doua variante ceva mai deosebite: tapetul tridimensional si cel din fibra de sticla.
           
            Pereti tridimensionali
            Acest tip de tapet se bazeaza pe tehnologia compozitiei fluorescente combinate cu grafica 3D. Producatorii obtin efecte fluorescente sub actiunea neoanelor speciale BLB (neon cu lumina albastra). In acest mod se poate reproduce pe perete o pictura elaborata, prin folosirea unui pigment fluorescent de inalta rezolutie, ceea ce implica o claritate exceptionala a imaginii rezultate. Pigmentul in cauza se reflecta, sub actiunea luminii BLB, activandu-se astfel pe peretii tapetati efectul 3D.
            In ceea ce priveste procesul de productie va facem cunoscut faptul ca acest tip de tapet este confectionat din fibre speciale de poliester, fiind in acelasi timp un produs ecologic ce nu emite substante alergice. Este usor de intretinut, ignifug, impermeabil si antistatic.
 
            Inovatia din sticla
            Tapetul din fibra de sticla este un material ignifug si mult mai rezistent la socuri decat celelalte tipuri. Costul de intretinere este foarte mic deoarece poate fi vopsit de mai multe ori fara a-i fi afectate calitatile. Sticla (un produs anorganic) in combinatie cu vopselele pe baza de latex permite zidului sa respire, nefiind deci un mediu propice dezvoltarii mucegaiului si a ciupercilor. Datorita proprietatilor enumerate mai sus folosirea acestui tip de tapet se recomanda mai ales in clinici, spitale si hoteluri.
            Speram ca informatiile prezentate in acest material va vor fi de folos in alegerea unei variante de acoperire pentru pereti. In cazul in care nu v-am convins inca, saptamana viitoare vom reveni cu detalii privind aplicarea diverselor tipuri de tapet.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum combinam culorile finisajelor de la interior Cum combinam culorile finisajelor de la interior
Despre lambriuri Despre lambriuri
Efectul ombre – un accent chic cu efort mic. Cum sa vopsesti peretii in degrade Efectul ombre – un accent chic cu efort mic. Cum sa vopsesti peretii in degrade
Efecte Decorative - Magnetic Paint Efecte Decorative - Magnetic Paint
Gips-carton sau design fara limite (II) Gips-carton sau design fara limite (II)
Cum placam corect faianta? Cum placam corect faianta?

Vezi mai multe articole