Sera verticala - o solutie pentru suprafetele mici

08 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Oricine isi doreste sa se poata bucura de verdeata o perioada cat mai lunga din an.
Astfel incat amenajarea unei gradini intr-o sera devine o prioritate pentru cei care locuiesc la curte si au la dispozitie o suprafata de teren cat de mica. Nu este nevoie de zeci de metri patrati de teren pentru a putea amenaja o gradina acoperita. Serele verticale sunt o optiune viabila atunci cand raman liberi doar cativa metri langa casa.
 
Aceasta multiplica suprafata ocupata la nivelul solului, reduce consumul de energie termica la 50-60 % din consumul serelor orizontale. Si, nu in ultimul rand, cercetarile facute cu modelul experimental au evidentiat o dezvotare mai viguroasa a rasadurilor si o scurtare a perioadei de vegetatie cu 25%.
Si parametrii temperatura-umiditate sunt controlati mai bine decat in cazul serelor orizontale. Problemele serelor orizontale sunt frigul si caldura. Cand este frig, sursa de caldura nu asigura o temperatura egala pentru toate plantele, astfel cele aflate langa sursa vor avea prea multa caldura iar cele mai indepartate vor suferi de frig. In situatia opusa, cand temperatura atmosferica este mare, plantele intra in stres termic, intrucat posibilitatie de aerisire sunt limitate. Serele verticale au sursa de caldura la baza, iar prin circuitul ascndent al aerului cald, caldura este cedata pana la partea superioara instalatiei si plantelor, asigurand o repartitie egala a temperaturii, in zilele friguroase.
Pentru aerisire, sera verticala are la baza cateva ferestre, iar acoperisul este rabatabil, astfel incat prin deschiderea acestuia se creaza un curent de aer, care, in zilele calduroase, reduce temperatura mediului ambiant.
 
In sera verticala pot fi cultivate aproape orice tip de plante: rasaduri de legume, rasaduri de flori, flori in ghivece, legume in ghivece, capsuni, ciuperci, material saditor pentru vie si pomi etc. In serele orizontale familiale se pot pastra florile, se pot cultiva legume pentru consumul in stare proaspata. Serele verticale nu inlocuiesc serele orizontale, ele
completeaza domeniul spatiilor protejate putand constitui instalatii in care sa se produca material saditor pentru serele orizontale si pentru solarii.
Materialele folosite depind de cerintele beneficiarului. Pentru structura de rezistenta se folosesc de regula profile din otel insa, sera poate fi realizata si din lemn stratificat. Material transparent poate fi sticla sau chiar geamul termopan.
 
Si structura constructiva se poate alege in functie de cerintele proprietarului. Bineinteles, cu cat inaltimea este mai mare, cu atat multiplicarea suprafetei la nivelul solului va fi mai mare. Forma structurii de rezistenta pentru serele verticale industriale cuprinde elemente in forma de X, iar acoperisul, obligatoriu rabatabil, poate fi realizat in forma de piramida(concentrator de energie)
Costul unui metru patrat de sera verticala nu depaseste costul unui metru patrat de sera orizontala in cazul folosirii unor materiale si echipamente uzuale, situandu-se in marja de 100-120 euro/mp. Daca materialele de constructie vor fi mai scumpe, lemn stratificat, inox, geam termopan,etc. si echipamentelele de climatizare mai sofisticate pretul va urca in functie de aceste dotari. Apropierea costurilor se datoreaza eliminarii unei parti de acoperis necesar la serele orizontale, care se vor duce in pretul transportorului cu cupe.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un nume propriu devenit... comun: werzalit Un nume propriu devenit... comun: werzalit
Delimitatoarele de gradina: sfaturi de montare a acestor elemente decorative Delimitatoarele de gradina: sfaturi de montare a acestor elemente decorative
Au început înscrierile la INDAGRA şi Indagra Food & Carnexpo 2021 Au început înscrierile la INDAGRA şi Indagra Food & Carnexpo 2021
Cum schimbi culoarea hortensiilor Cum schimbi culoarea hortensiilor
Importanta luminii din gradina Importanta luminii din gradina
Cum sa ai o gradina sanatoasa! Cum sa ai o gradina sanatoasa!

Vezi mai multe articole