Gazon

Aerarea si scarificarea gazonului

22 iulie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru a avea un gazon sanatos, operatiunile esentiale pe care trebuie sa le realizezi sunt aerarea si scarificarea. Multi oameni confunda procesul de aerare a gazonului cu cel de scarificare. Iata care este diferenta dintre ele.

Aerarea gazonului

Aceasta operatiune trebuie realizata inainte de scarificare. Aerarea este necesara pentru a asigura oxigen atat solului, cat si microorganismelor esentiale gazonului. Cu cat solul este mai argilos, cu atat este mai importanta aerarea gazonului.

Aerarea se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv numit aerator de gazon. Acest dispozitiv face mici gauri in sol, decompactandu-l. Cel mai bine este sa faci aerarea solului atunci cand solul este umed.

Ce este scarificarea

Procesul de scarificare consta in indepartarea resturilor organice de pe gazon, fire de iarba si muschi, cazute in sau ramase din timpul sezonului rece. Aceste resturi sunt utile atat timp cat sunt intr-o cantitate mica. Daca sunt in exces, aceste resturi dauneaza sanatatii gazonului deoarece impiedica patrunderea apei si a aerului in sol, ceea ce conduce la schimbarea culorii firului de iarba din verde in galben.

Scarificarea gazonului

Dupa ce ai realizat aerarea gazonului, urmeaza scarificarea. Aceasta se face primavara si toamna, de preferinta atunci cand pamantul este uscat. Poti folosi pentru aceasta operatiune o masina speciala. Este vorba despre scarificatorul de gazon, un dispozitiv prevazut cu lamele, asemanator cu masina de tuns, pe care il treci prin gazon de doua ori. Scarificatorul poate fi electric sau pe benzina. El este prevazut cu un sac ce colecteaza resturile din gazon. Lamele scarificatorului acestuia actioneaza la nivelul radacinii ierbii, curatand resturile vegetale. Chiar daca imediat dupa scarificare gazonul va avea un aspect „ravasit”, el isi va reveni in cateva zile.

In concluzie, pentru a avea un gazon sanatos, este recomandat sa nu faci confuzie intre aerare si scarificare. Fiecare operatiune are rostul ei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Plante cataratoare pentru o gradina de vis Plante cataratoare pentru o gradina de vis
Protejarea trandafirilor cataratori pe perioada iernii Protejarea trandafirilor cataratori pe perioada iernii
Veranda: relaxare pentru intreaga familie Veranda: relaxare pentru intreaga familie
3 metode de a tine tantarii la distanta 3 metode de a tine tantarii la distanta
Fascinatia plantelor carnivore: Sarracenia Fascinatia plantelor carnivore: Sarracenia
Din padurile tropicale in casa dumneavoastra Din padurile tropicale in casa dumneavoastra

Vezi mai multe articole