Ajutoarele de caldura pe 7 ani costa cat Autostrada Bechtel

28 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Bursele locurilor de munca au o misiune imposibila: sa trimita la serviciu peste doua milioane de romani
 
» Reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat" recunosc ca pentru unii oameni apti de munca a devenit mai comod sa stea acasa si sa cumuleze diverse ajutoare decat sa mearga la serviciu.
 
Ajutoarele de caldura acordate in perioada 1999-2006 se ridica la 4,6 miliarde de euro, cam cat valoarea unei autostrazi de peste 400 de kilometri lungime. In Romania exista, potrivit statisticilor oficiale, peste 500.000 de persoane singure si familii care primesc venitul minim garantat, plus alte 6
      
milioane de beneficiari ai ajutoarelor de incalzire.
Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, sustine ca unele dintre ajutoarele de caldura sunt justificate, in cazul pensionarilor, insa noteaza ca unii beneficiari ai venitului garantat sunt incurajati de primari sa nu munceasca. Reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat", care studiaza de ani buni problema ajutoarelor sociale, recunosc ca pentru unii oameni apti de munca a devenit mai comod sa stea acasa si sa cumuleze diverse ajutoare decat sa mearga la serviciu.
 
"Acum se dau ajutoare de caldura in bataie de joc, fara a se face anchete sociale. Nimeni nu tine cont de faptul ca un proprietar a carui locuinta valoreaza 150.000 de euro, care are masina la scara si alte bunuri, n-ar trebui sa beneficieze de ajutor", ne-a spus Mihai Mereuta, presedintele Ligii. El considera ca, prin anchete sociale serioase, o parte a populatiei apte de munca ar putea fi trimisa la serviciu prin sistarea ajutoarelor.
 
 Romania este o tara a asistatilor social apti de munca. 20% din populatia ei activa fie nu au serviciu, multumindu-se sa traiasca din ajutoare, fie lucreaza "la negru". Atat sindicatele si patronatele, cat si reprezentantii Guvernului constientizeaza problema fortei de munca neutilizate si propun masuri de aducere a ei la suprafata pentru a sustine economia, inclusiv prin reducerea drastica a ajutoarelor sociale. Potrivit unui calcul al Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat", in perioada 1999-2006 statul a cheltuit pe ajutoare de caldura nu mai putin de 4,5 miliarde de euro. Suma este comparabila cu cea necesara construirii Autostrazii Bechtel. In Romania exista, potrivit statisticilor oficiale, peste 500.000 de persoane singure si familii care primesc venitul minim garantat si alte 6 milioane de beneficiari ai ajutoarelor de incalzire.
 
 
"Aproape doua milioane de romani sunt apti de munca, dar nu lucreaza in prezent, iar acesti oameni ar putea sustine programele investitionale", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a subliniat ca le-a recomandat investitorilor sa treaca dincolo de Carpati, pentru a-si gasi lucratori in Moldova (regiune in care exista mai multi asistati). Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a explicat, la randul sau, ca oamenii fara locuri de munca se impart in doua categorii: "Pe de-o parte sunt cei care sunt asistati social, adica se multumesc cu putin, iar a doua categorie sunt cei care vor multe, dar prefera sa plece in alte tari". In prezent, cei care nu lucreaza, dar nici nu pleaca in strainatate, pot beneficia in principal de venitul minim garantat (173 lei pe luna, in cazul familiilor de doua persoane, 241 lei – pentru trei persoane, 300 lei – pentru patru persoane) si de "decontarea" facturii de caldura – pana la 90% din valoarea acesteia. Oamenii de afaceri, care se confrunta cu o criza acuta de muncitori, se revolta impotriva ajutoarelor gratie carora romanii isi permit sa stea acasa.
 
 
 
"Noi ne-am exprimat in repetate randuri propunerea de a reduce drastic ajutoarele in favoarea unor masuri care sa stimuleze munca. Asa-zisa protectie sociala este o chestiune scandaloasa", ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. El apreciaza ca ajutoarele de caldura in care statul investeste cu generozitate sunt inutile: "In loc sa se izoleze blocurile si sa se economiseasca energia importata, se dau astfel de ajutoare, subventionandu-se cosul de fum al centralelor, fiindca 40-60% din caldura se pierde". Vicepresedintele Cartelului Alfa, Petru Dandea, sustine, in schimb, ca unele dintre ajutoarele de caldura sunt justificate (in cazul pensionarilor), insa reclama faptul ca unii beneficiari ai venitului garantat sunt incurajati de primari sa nu munceasca. "In schimbul venitului minim garantat, ei au obligatia legala sa lucreze cateva zile in folosul comunitatii. Exista insa primari care, in loc sa-i puna la munca, spun ca n-au ce sa le dea de lucru", a afirmat Dandea.  
 
Reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat", care studiaza de ani buni problema ajutoarelor sociale, au recunoscut ca pentru unii oameni apti de munca a devenit mai comod sa stea acasa si sa cumuleze diverse ajutoare decat sa mearga la serviciu. "Acum se dau ajutoare de caldura in bataie de joc, fara a se face anchete sociale. Nimeni nu tine cont de faptul ca un proprietar, a carui locuinta valoreaza 150.000 de euro, care are masina la scara si alte bunuri, n-ar trebui sa beneficieze de ajutor", ne-a spus Mihai Mereuta, presedintele Ligii. El considera ca, in urma unor anchete sociale serioase, o parte a populatiei apta de munca ar putea fi trimisa la serviciu prin sistarea ajutoarelor.
 
INSPECTIE
» "Inactivii", recuperati pe piata muncii
Nou-infiintata Inspectie Sociala, aflata in subordinea Ministerului Muncii, promite controale drastice in cazul beneficiarilor de ajutoare sociale, precum si masuri active de integrare pe piata muncii a "inactivilor" apti sa lucreze. "In urma verificarilor pe care le-am intreprins, au rezultat anumite situatii critice. Unii beneficiari de ajutor au declarat eronat anumite conditii pentru a obtine aceste ajutoare, altii au muncit la negru, inregistrand venituri care nu le-ar mai fi permis accesul la ajutoare", ne-a declarat Maria Muga, inspector general de stat. Daniel Moraru, expert in politici publice, a apreciat ca Guvernul nu este interesat sa faca cercetari asupra acestui fenomen si ca multi dintre cei 2 milioane de romani lucreaza in economia neagra, beneficiind in acelasi timp si de protectia sociala oferita de stat. "Singura masura pe care o poate lua Guvernul este cea de scoatere a acestor oameni din economia neagra", a aratat Moraru.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avi Compact - crestere cu 10% a cifrei de afaceri pentru acest an Avi Compact - crestere cu 10% a cifrei de afaceri pentru acest an
Incepe iarna cu cele mai in voga piese vestimentare din noua colectie TeX si Fashion Express, exclusiv la Carrefour! Incepe iarna cu cele mai in voga piese vestimentare din noua colectie TeX si Fashion Express, exclusiv la Carrefour!
\ \"Inchiriez locuinta. Termen minim, 5 ani\"
Statul va garanta creditele Statul va garanta creditele
Volumul lucrarilor de constructii, plus 29,1% in primele zece luni ale anului - 8 DECEMBRIE 2008 Volumul lucrarilor de constructii, plus 29,1% in primele zece luni ale anului - 8 DECEMBRIE 2008
Cum sa te pregatesti pentru renovarea locuintei Cum sa te pregatesti pentru renovarea locuintei

Vezi mai multe articole