Datorii la intretinere

Executare silita automata pentru datornicii la intretinere

28 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Datoriile la intretinere neplatite timp de mai multe luni pot aduce de acum executarea silita automata a datornicilor. Potrivit legii 225/ 2016, un rau-platnic poate ramane fara bunurile din casa sau chiar fara locuinta, daca asociatia de locatari considera ca nu se poate ajunge altfel la recuperarea restantelor.

Legea mai sus amintita, pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat deja in vigoare. La articolul 42 a fost adaugat un alineat care spune ca „factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu”, ceea ce inseamna ca un datornic poate fi executat silit, fara a mai fi chemat in instanta, scrie libertatea.ro.

In plus, legea este inca si mai aspra cu rau-platnicii. Acestia nu mai au la dispozitie 20 de zile pentru a achita factura restanta, ci numai 15. Modificarea a fost adaugata tot in articolul 42, dar la alineatul 9: „Factura pentru serviciile furnizate/ prestate se emite cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestatia a fost efectuata. Utilizatorii serviciilor de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/ prestate in termenul de scadenta de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data emiterii facturii”.

Citeste si: O noua Lege a asociatiilor de proprietari adoptata de Guvern - Lista de modificari

Sursa citata sustine ca la acest capitol legea are o oarecare vulnerabilitate, deoarece sunt putine asociatiile de proprietari care afiseaza intretinerea pana pe data de 15 a fiecarei luni.  Astfel, proprietarii in pericol de a fi executati silit pot contesta procedura, la fel ca si costurile facturii, in cazul in care considera ca ar fi prea ridicate.

Dezvoltatorii sunt obligati sa puna apometre

„La proiectarea si realizarea imobilelor condominiale, indiferent de destinatie, racordate la retelele publice de distributie, este obligatorie dotarea acestora cu sisteme de masurare-inregistrare a consumurilor atat pentru intregul imobil, cat si pentru fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie din imobil, in vederea asigurarii conditiilor pentru individualizarea consumurilor si incheierea unor contracte individuale”, se arata la alineatul 7 din art. 42.

Sursa foto: a1.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Despre inchirierea locuintelor – obligatiile partilor Despre inchirierea locuintelor – obligatiile partilor
O noua Lege a asociatiilor de proprietari adoptata de Guvern - Lista de modificari O noua Lege a asociatiilor de proprietari adoptata de Guvern - Lista de modificari
Piata imobiliara: metamorfoza de dupa aparitia masiva a centrelor comerciale Piata imobiliara: metamorfoza de dupa aparitia masiva a centrelor comerciale
Sfaturi in caz de cutremur – Recomandari de la experti seismologi Sfaturi in caz de cutremur – Recomandari de la experti seismologi

Vezi mai multe articole