Foloseste corect repartitorul!

09 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca vrei sa ai o factura  mai mica la intretinere trebuie sa fii foarte atent la obiectele pe care le asezi pe calorifer si in jurul lui.
 
 
Obisnuiesti sa pui rufe la uscat pe calorifer? Ar fi cazul sa renunti la acest obicei daca nu vrei sa scoti din buzunar mai multi bani pentru plata energiei termice. Daca asezi obiecte pe calorifer, acesta va emana mai putina caldura, dar va consuma mai multa energie termica.
Evita perdelele lungi si groase. Exista cazuri cand, din cauza perdelelor lungi si groase, casa nu se poate incalzi bine. „Nu este indicat ca repartitorul sa fie acoperit de o draperie, deoarece se poate crea in acea zona un mediu ambiental diferit de restul camerei. Se poate intampla sa fie mai cald in acel loc si sa nu se permita o degajare suficienta de caldura, sau sa fie mai frig (in cazul in care pui haine ude pe calorifer - n.r.) si repartitorul sa lucreze mai mult”, spune Ion Chirita, patronul companiei de instalatii I.V.I. ProdImpex.
Nu tine fereastra deschisa. Este indicat sa asezi mobilierul la o distanta de minimum 30 de cm fata de repartitor. Mobilierul impiedica buna difuzare a caldurii, iar urmarea va fi ca te vei incalzi mai putin consumand mai multa energie termica. Patul, canapeaua, dulapul, biroul trebuie sa nu acopere, sub nici o forma, caloriferul.

De asemenea, nu este bine sa ai repartitorul in functiune in timp ce aerisesti camera. Daca vrei sa deschizi larg ferestrele, inchide repartitorul cu 30 de minute inainte de aerisire. Dupa aceea, porneste repartitorul 15 minute mai tarziu.
Fereste-l de lichide. Protejeaza repartitorul impotriva deteriorarii si ai grija sa nu patrunda lichide in interiorul lui. O atentie deosebita in acest sens trebuie sa ai la repartitorul din baie.
STUDIU

Facturile ajung sa fie cu 20% mai mici

Bucuresteanul Valentin Dumitrescu (66 de ani) este foarte multumit de cand si-a montat repartitoare deoarece el este pensionar si are un venit de numai 370 de lei/luna.

„Tin repartitorul deschis doar in dormitor, unde imi petrec majoritatea timpului. In bucatarie, baie si sufragerie le inchid. Asa reusesc sa-mi platesc factura la timp si sa nu mai raman dator, ca pana acum un an, cand nu aveam un asemenea aparat. Atunci, chiar daca nu vroiam, la o anumita data se dadea drumul la caldura, in toate camerele. Cu toate astea, era foarte frig, iar facturile extrem de mari”, spune Valentin Dumitrescu.

De altfel, spusele pensionarului sunt intarite si de rezultatele unui studiu realizat de firma de instalatii I.V.I. ProdImpex in iarna anului 2006.

„Am folosit ca material de lucru facturile persoanelor din doua blocuri. Unul cu repartitoare si altul fara. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de sase luni. Rezultatul a indicat faptul ca locatarii din blocul fara repartitoare au platit cu 14.000 de lei mai mult in aceste luni. Adica, in medie, cam 30 de lei de persoana, lunar”, spune Ion Chirita, patronul firmei.

Si Virgil Ramba, directorul RADET, este de parere ca „factura pentru un apartament cu repartitoare este cu 20% mai mica decat a unuia fara”. Potrivit lui Ramba, 25% dintre romani si-au montat repartitoare. In Bucuresti, procentul este de peste 55%.

RECOMADARI

> Firmele care monteaza repartitoare si care repartizeaza costurile trebuie sa fie autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala;

> La montarea repartitoarelor, ai grija sa fie fabricate toate de aceeasi firma;

> Pentru a putea face economii, caloriferul  trebuie sa fie dotat, pe langa repartitor, si cu un robinet termostat, care permite obtinerea temperaturii dorite in fiecare camera.

> Reprezentantul firmei de montaj trebuie sa completeze o fisa in care sa treaca date despre fiecare calorifer . Datele sunt importante pentru prelucrarea ulterioara a datelor si emiterea de facturi.  Sursa: www.radet.ro
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

2009, anul bricolajului la romani - 03 Martie 2009 2009, anul bricolajului la romani - 03 Martie 2009
Proiect rezidential de lux pe fosta platforma Rulmentul Brasov - 23 DECEMBRIE 2008 Proiect rezidential de lux pe fosta platforma Rulmentul Brasov - 23 DECEMBRIE 2008
De doi bani speranta - 22 Aprilie 2009 De doi bani speranta - 22 Aprilie 2009
Intalnire la nivel inalt a constructorilor din Moldova si Bucovina - 12 aprilie 2010 Intalnire la nivel inalt a constructorilor din Moldova si Bucovina - 12 aprilie 2010
18 ani de Piastrelle si incununarea unui an de proiecte minunate 18 ani de Piastrelle si incununarea unui an de proiecte minunate
Locuinte sub 1.000 de euro/mp, numai la periferie Locuinte sub 1.000 de euro/mp, numai la periferie

Vezi mai multe articole