Urbanism, urbanism, da"™ sa stim si noi!

10 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Miercurea trecuta, la ora 12:15, atunci cind, saptaminal, prezint in direct suplimentul Casa si gradina la Radio Tineret "Florian Pittis", moderatoarea m-a intrebat cum sta treaba cu planurile de urbanism. Grea intrebare. Documentatiile si aprobarile necesare pentru construirea unui imobil sint reglementate de legi si norme atit de stufoase si imbirligate, incit ele nu pot fi descilcite de noi, muritorii de rind, fara ajutorul intotdeauna interesat al autoritatilor.
 
Pentru a construi un imobil in orice oras al acestei tari ai nevoie, zice-se, de Autorizatie de constructie emisa de Primarie. Documentul esential la dosarul de autorizare este Certificatul de urbanism (eliberat in baza unui plan), document prin care Administratia publica locala face cunoscute solicitantului elementele ce caracterizeaza regimul juridic, economic si tehnic al constrictiei. Certificatul de urbanism, eliberat – evident – de Biroul de urbanism, se refera in principal la regimul de inaltime al constructiei, pozitia cladirii (aliniamente, vecinatati) si valoarea procentului de ocupare data de raportul dintre aria suprafetei construite si aria totala a terenului (prima nu poate ocupa, conform legii, mai mult de 40% din cea de-a doua).
 
Daca lucrurile sint prea limpezi si corecte, Primaria, pentru a ridica nivelul de trai al salariatilor sai, poate solicita suplimentar un PUD (Plan urbanistic de detaliu), un PUZ (Plan urbanistic zonal) sau un PUG (Plan urbanistic general).
 
Dar toate acestea nu sint decit niste mici copilarii… Daca vrei sa construiesti, trebuie sa mai treci si pe la Oficiul de cadastru, Compania Nationala a Apelor Romane, Electrica, Distrigaz, Salubritate, Pompieri, Romtelecom, Apararea Locala Antiaeriana, SANEPID, Administratia drumurilor si podurilor. Pentru terenurile situate in zone "fierbinti" ai nevoie de aprobari ale Politiei, Autoritatii Romane de aviatie, MApN, SRI, Ministerului Culturii si Cultelor sau Ministerului Apelor si Protectiei Mediului.
 
Ne convine sau nu, orice constructie trebuie sa se supuna normelor legale. Norme pe care le respecta numai fraierii, platind zeci de taxe complet timpite si impartind spagi grase in stinga si-n dreapta. Cit despre Urbanism, in sensul profund si cetatenesc al notiunii, functionarilor nostri, pusi in posturi de stim noi cine, putin le pasa…
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Evenimentele lunii martie la IKEA® POPAS URBAN Evenimentele lunii martie la IKEA® POPAS URBAN
Colectorul anticalcar de la Tefal, arma ta secreta pentru sesiuni rapide de calcat Colectorul anticalcar de la Tefal, arma ta secreta pentru sesiuni rapide de calcat
Bucurestenii dinspre centrul orasului ar putea plati impozite mai mari - 21 aprilie 2010 Bucurestenii dinspre centrul orasului ar putea plati impozite mai mari - 21 aprilie 2010
Legrand lansează noua gama Valena Allure Legrand lansează noua gama Valena Allure
Praktiker: Tintele principale sunt orasele de dimensiuni medii Praktiker: Tintele principale sunt orasele de dimensiuni medii
Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa - 17 Martie 2009 Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa - 17 Martie 2009

Vezi mai multe articole