Polistiren extrudat

Utilizarea polistirenului extrudat

27 iunie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Având în vedere modalitatea de producere - extrudare, plăcile din polistiren extrudat au o structura uniforma din celule închise, ceea ce le conferă anumite caracteristici tehnice specifice.

Principalele caracteristic ale polistirenului extrudat sunt următoarele:

- valoare scăzută a conductivităţii termice, bun izolator termic;
- rezistenta mecanică excelentă, rezistenţă mare la tasare, suportă o forţă importantă pe unitatea de suprafaţă;
- lipsa capilarităţii, ceea ce îl recomandă pentru aplicaţii în zone unde există apa sau vapori de apă;
- rezistenta ridicata la umezeala, conferă posibilitatea de utilizare pentru izolarea fundaţiei casei;
- rezistenta la cicluri (îngheţ - dezgheţ);
- durabilitate ridicata;
- rezistenta mare la difuzia vaporilor, nu permite trecerea vaporilor; 
- greutate redusă si uşurinţă in manipulare;
- uşor de tăiat cu unelte simple, este suficient un cutter sau un cuţit cu lama subţire si ascuţită;
- rezistent la deteriorare sub acţiunea rădăcinilor, faţă de polistirenul expandat nu va prezenta pericolul de îmbătrânire (îngălbenire), suprafaţa polistirenului extrudat îşi păstrează calitatea formând doar un strat de praf superficial ce poate fi înlăturat uşor  la momentul în care se va acoperi;
- inodor si ne-iritant pentru piele.

Punerea în operă a plăcilor termoizolatoare din polistiren extrudat (XPS) se efectuează, în funcţie de tipul aplicaţiei - domeniul de utilizare, prin pozarea, fixarea mecanica sau lipirea cu adezivi. Din punct de vedere al debitării,  plăcile de XPS pot fi tăiate foarte uşor cu un cuţit/cutter, pânză fină de fierăstrău sau maşini cu fir cald.

Proprietăţile plăcilor XPS le recomandă pentru utilizare în sisteme de termoizolaţie fără protecţie împotriva umidităţii - acoperişuri plane inversate, izolarea termica a subsolurilor, fundaţiilor si a pardoselilor, eliminarea efectelor negative a punţilor termice.

Aplicaţiile uzuale ale plăcilor XPS:

• Terase circulabile si necirculabile, cu trafic auto, vegetaţie
Cel puţin terasele cu trafic sau cu încărcare mai mare se pot realiza cu plăci XPS. Ele se integrează in aplicaţii în funcţie de specificul teraselor şi balcoanelor. Pentru balcoanele standard şi micile terase cu trafic domestic, este necesară prevederea stratului hidroizolator, a stratului de izolare cu plăci XPS (acestea pot fi lipite sau nu pe stratul suport), turnarea unei şape de egalizare armate şi apoi aplicarea straturilor pentru finisare/inchidere.
• Pereţi de subsol/demisol
Având in vedere că subsolul şi demisolul au toată înălţimea sau parţial din aceasta în cazul demisolului, izolarea lor se face cel puţin pe zona subterană cu plăci XPS. Acestea asigură atât termoizolaţia pereţilor dar şi protecţia hidroizolaţiei (ce este obligatorie la acest tip de pereţi). Lipirea plăcilor de polistiren extrudat se va face ca în cazul izolaţiei pe soclu.
• Izolaţii la soclu
Fixarea plăcilor XPS se realizează cu adeziv mineral dacă soclul nu este prevăzut cu membrană sau alte soluţii bituminoase cu rol de hidroizolaţie, sau cu mastic bituminos în cazul în care avem straturile hidroizolatoare prezente pe soclu.
• Placi aşezate pe sol (radier general)
Imediat peste stratul de rupere capilaritate tasat se pot aşeza plăcile XPS cu o grosime minimă de 10cm, se aşează o folie de polietilenă sau un strat hidroizolator apoi se poate turna betonul armat.
• Pardoseli industriale – rezistenta mecanică ridicată a sortimentelor superioare  le fa cperfect utilizabil epentru pardoseli industriale, dimensionarea soluţiilor se face pentru fiecare aplicaţie in parte.
• Spatii frigorifice – pereţii, tavanele şi pardoseala  sunt prevăzuţi cu umplutură de material izolator, amplasate conform specificului proiectului.
• Grinzi, centuri, stâlpi
Pot fi lipite direct pe structurile din beton utilizând adeziv mineral sau pot fi utilizate în interiorul cofrajelor, înainte de turnarea betonului. Această a două opţiune necesită aşezarea corectă in faza de cofrare.
• Acoperiş in panta peste astereala

Este o soluţie mai rar întâlnită la noi. Avantajul poziţionării stratului termoizolant la exterior are avantajul că diminuează necesarul de izolaţie pe interior (la mansarde de exemplu) salvând spaţiu dar realizează o izolare mai buna. Chiar si un singur strat de plăci XPS de 5cm au un aport semnificativ, acestea se integrează in sistemul de rigle necesar pentru montarea învelitorii. Atenţie, montarea stratului de XPS trebuie făcută fără a diminua stratul de ventilare sub învelitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Izolatie cu Aerogel Izolatie cu Aerogel
Beneficiile polistirenului pe perioada verii Beneficiile polistirenului pe perioada verii
Mai multa caldura la mansarda Mai multa caldura la mansarda
Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (II) Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (II)
 Care e diferenta dintre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica? Care e diferenta dintre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica?
Infiltratii in beci - Hidroizolare si Termoizolare Infiltratii in beci - Hidroizolare si Termoizolare

Vezi mai multe articole