Acte si autorizatii

Ai o lista intreaga de probleme de rezolvat si nu vrei sa pierzi mai mult timp decat e nevoie alergand dupa actele necesare pentru construirea casei. Informeaza-te si vei stii cum sa fii eficient.

Mansardarea blocului - prima parte

Mansardarea blocului - prima parte

09 octombrie, 2012

Discutia aceasta dureaza de cativa ani. Unii vecini sunt de accord, altii nu. Unii spun ca doar asa isi pot termoizola apartamentele, altii raspund ca nu este problema lor. Este vorba despre mansardarea blocurilor, operatiune ce imparte vecinii in doua tabere. Astazi vom aborda cateva considerente generale ale acestui subiect, urmand sa-l aprofundam in saptamanile urmatoare. Primul lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere in momentul luarii deciziei mansardarii blocului este tocmai rezistenta blocului si fezabilitatea proiectului. Este posibil ca structura de rezistenta a unor blocuri sa nu permita realizarea lucrarilor de inaltare a lor si sa nu poata sustine o greutate suplimentara. De aceea trebuie apelat la o firma specializata care sa faca teste si masuratori care sa confirme ca mansardarea…

mai mult >
Rolul arhitectului

Rolul arhitectului

02 martie, 2012

Rolul unui arhitect nu se rezuma, asa cum este perceput de obicei, la schitarea imobilului si realizarea proiectului. Propunerea unei solutii arhitecturale creativa, inedita si surprinzatoare, care sa se potriveasca in peisajul urbanistic al localitatii si sa valorifice la maximum suprafata de teren pe care o ai la dispozitie, este doar unul dintre modurile in care arhitectul te poate ajuta atunci cand iti ridici o casa. Arhitectul este responsabil de rezistenta si soliditatea cladirii. Alege solutii pentru acoperis, inclinare, materialele care vor inveli acoperisul. Calculeaza solicitarile la care vor fi supusi capriorii, tinand cont de greutatea acoperisului dar si a stratului de zapada care se depune iarna. Propune materialele optime de constructie, solutii pentru ventilatie, iluminarea…

mai mult >
Amenzi pentru neasigurarea locuintei

Amenzi pentru neasigurarea locuintei

18 iulie, 2011

Toti proprietarii de case sunt obligati conform legislatiei sa-si incheie o polita de asigurare in caz de cutremur, alunecari de teren sau inundatii. In caz contrarsunt pasibili de amenda intre 100 si 500 de lei. Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca, incepand cu data de 15 iulie 2011 primarul fiecarei localitati din Romania are dreptul sa aplice aceste amenzi celor care nu apar in baza de date ca asigurati. Daca va aflati printre cei care inca nu au reusit sa incheie aceasta asigurare obligatorie, mai aveti o sansa pana la clarificarea ultimului termen de plata. Aceeasi legislatie arata ca politele de asigurare impotriva dezastrelor naturale devin efective la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ (norme publicate in Monitorul Oficial in 6 mai 2011),…

mai mult >
Garantia este dovada calitatii in constructii

Garantia este dovada calitatii in constructii

29 aprilie, 2011

In ultimii ani calitatea multor lucrari in constructii a fost pusa sub semnul indoielii si o mare parte din vina o poarta chiar beneficiarii. Unii pusi in fata unor costuri suplimentare au facut cu buna stiinta rabat de la calitate, altii au fost dusi in eroare de catre dezvoltatorul care a utilizat materiale de proasta calitate, tot raportat la un pret mai redus. Cand va propuneti sa construiti o casa este foarte important sa fiti informati si sa cereti o garantie pentru materialele de constructii si lucrarea executate. Este sfatul pe care il dau adevaratii specialisti, pentru cei care stiu ca este mai usor sa previi decat rezolvi ulterior o problema in constructii. Pentru orice casa construita din materiale de o calitate indoielnica, investitiile ulterioare ar putea sa fie cu mult mai mari…

mai mult >
Certificatul energetic obligatoriu sau nu?

Certificatul energetic obligatoriu sau nu?

11 martie, 2011

Conform prevederilor Legii nr. 372/2005 certificatul de performata energetica a cladirilor a devenit obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2011. Mai exact, oricine intentioneaza sa vanda sau sa inchirieze o locuinta este obligat sa prezinte la notar si un certificat de performanta energetica pentru a putea finaliza legalizarea tranzactiei. Totusi, dupa cum se arata in Hotararea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania cumparatorii sau chiriasii, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele rezultate prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii. Cu alte cuvinte, certificatul obligatoriu poate fi…

mai mult >