Guzmania - din padurile tropicale in casa dumneavoastra

Din padurile tropicale in casa dumneavoastra

25 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O floare care iubeste anotimpul rece si de care va puteti bucura 6 luni pe an este guzmania. Ea isi trage denumirea de la descoperitorul ei, Guzman si este o bromeliacee, cu frunze lungi, arcuite, liniare, care formeaza o rozeta cu flori. Florile albe sau galbene sunt relativ mici, dar bracteele, in general portocalii au rosii, sunt atragatoare. Majoritatea plantelor Guzmania, care sunt de vanzare azi, sunt hibrizi, cu bractee intr-o varietate de nuante, pendunculii florilor pot fi inalti si eleganti sau scurti, acoperiti de o rozeta de frunze. “Empire” , “Cherry”, “Fiesta”, “Luna” Rana” sunt cateva varietati populare.
 
In mediul sau natural, adica in padurile subtropicale din America centrala si de Sud si din Indiile de Vest, traieste ca epifita pe ramurile copacilor. Epifitele sunt plante care isi stabilesc ca baza de crestere copacii, insa fara a fi parazite si fara a le produce "gazdelor" vreun rau.

Acolo, ea are acces la lumina care este filtrata de ramurile arborilor inalti si isi procura apa necesara dezvoltarii prin captarea stropilor de ploaie in cupa formata de catre frunze. Frunzele sunt dispuse in rozeta, arcuite, de culoare verde deschis. Lungimea normala a frunzelor este de cca. 20-30 cm.

Planta se cultiva in luna martie si are nevoie sa fie in pamant pe baza de turba bine drenat, amestecat cu putin nisip grosier. In plus,au nevoie de multa umiditate:din aprilie pana in octombrie stropiti zilnic apa asupra frunzisului si asezati ghiveciul intr-o cada cu pietris ud; daca apa este dura, folositi-o pe cea de ploaie. Trebuie sa stiti ca udarea nu se face prin turnarea apei in ghiveci, ci intre frunzele acesteia. Mentineti permanent apa proaspata in cavitatea centrala a rozetei si pamantul intotdeauna umed. Apa din rozeta centrala trebuie inlocuita periodic, iar baza rozetei trebuie curatata cu o carpa sau un burete umed.

La fiecare 4 saptamani adaugati cateva picaturi de ingrasamant lichid in apa cu care udati planta. Chiar daca ii este apreciat coloritul si suporta temperaturi inalte (pana la 27 grade C), asezati planta in locuri umbrite. Iarna trebuie sa-i asigurati minim 16 grade Celsius. Ideala este o temperatura medie, fara excese. Guzmania se adapteaza bine in spatii cu lumina indirecta.

Dupa perioada de inflorire, care are loc de la sfarsitul toamnei pana la jumatatea lunii februarie, aceste plante mor, dar produc lastari care pot inflori in anul urmator. Incet-incet, planta mama se va devitaliza, permitand puiului sa se dezvolte. Momentul oportun de detasare a puiului este cand acesta pare indeajuns de viguros, de marime aproximativ jumatate din marimea plantei-mama, iar planta mama este devitalizata in mare proportie. Atunci, puiul se detaseaza si se replanteaza intr-un ghiveci separat, de dimensiuni nu prea mari fata de marimea puiului, si se ingrijeste normal.

Inflorescenta este de culoare alba, portocalie, galbena, mov sau rosie. Florile propriu-zise sunt mici, nesemnificative, traiesc putin, 1-2 saptamani, dar inflorescenta se mentine decorativa cca. 4-8 saptamani.
Guzmania are o durata de viata de circa 6 luni - un an, in functie de conditiile in care traieste. Cu toate acestea, ea este foarte indragita.
Chiar daca pare o planta pretentioasa, nu este chiar asa. In schimb, daca tineti cont de lucrurile pe care vi le-am spus mai sus, veti vedea ca frumusetea ei a meritat efortul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Obiectele vechi dau un suflu nou gradinii tale Obiectele vechi dau un suflu nou gradinii tale
Amenajarea unui iaz Amenajarea unui iaz
10 sfaturi utile despre alegerea si ingrijirea arbustilor fructiferi 10 sfaturi utile despre alegerea si ingrijirea arbustilor fructiferi
De ce crapa boabele de struguri? De ce crapa boabele de struguri?
Cele mai frecvente probleme ale gazonului Cele mai frecvente probleme ale gazonului
3 idei DIY pentru amenajarea practica a gradinii vara 3 idei DIY pentru amenajarea practica a gradinii vara

Vezi mai multe articole