on

Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (III)

12 iulie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Astazi abordam ultimul episod al serialului dedicat izolarii fonice corespunzatoare a locuintei. Cum contribuie usile, gresia si decuplarea sonora a caramizilor la o antifonare extrem de eficienta, poti afla din randurile urmatoare.

Usi antifonice

Pentru inlesnirea alegerii modelului optim, in multe magazine de specialitate sunt disponibile oferte cu variante de usi pentru interior, bine sistematizate dupa criterii care vizeaza calitatea si pretul. Este recomandat ca, in momentul achizitionarii unui astfel de produs, sa nu te limitezi doar la aspect si design, ci sa acorzi importanta si dotarii tehnice si, mai ales, protectiei fonice.

Gama vasta de modele variaza de la usi simple pana la variante care indeplinesc cele mai stricte cerinte de confort, asa cum sunt usile etanse si foarte grele, prevazute cu fonoizolatie. Astfel, poti chiar stabili pe cont propriu cum trebuie sa arate usa adecvata propriei locuinte.

Izolatia acustica poate fi eleganta

De regula, placile usoare din talas indeplinesc strict functia de strat izolator termic sau suport pentru tencuiala. Ca panouri acustice, acestea pot prezenta in plus si un aspect foarte placut, deoarece placile executate din talas si magnezit pot fi inclusiv colorate cu vopseluri speciale, fara continut de diluanti, in sute de nuante cromatice. La acestea se adauga si faptul ca aspectul tipic al talasului se pastreaza si dupa vopsire. Panourile se aplica direct pe tavan si asigura deopotriva o foarte buna fonoizolatie si o regularizare a climatului din incapere.

Gresie silentioasa si calda

Cand vine vorba despre gresia, multi isi imagineaza o pardoseala rece si zgomotoasa. Dar acest aspect nu este obligatoriu, deoarece si gresia poate fi aplicata asa incat sa asigure proprietati fonoizolante si termice la pasire. Cu ajutorul unor placi din fibre speciale menite izolarii si decuplarii sonore, sunetul produs de pasi este redus, varianta care reprezinta o solutie si pentru evitarea propagarii zgomotelor prin planseu. In plus, stratul intermediar in grosime de 4 mm asigura si o izolatie termica. In fine, placile sunt lipite sau fixate pe stratul suport cu ajutorul unor cleme.

Separarea izolatiei de pe capriori

Nu se poate obtine o protectie optima de-a lungul unei constructii duplex daca izolatia de pe capriori este montata defectuos (avand continuitate peste rostul de tasare dintre locuinta, care trece printre grinzile si astereala acestora sau printre imbinarile dintre ziduri si capriori).

CITESTE SI: Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (I)

Pentru separarea izolatiei de deasupra zidurilor celor doua locuinte exista materiale speciale, care constau in placi izolatoare subtiri caserate cu aluminiu si profile de colt. Placile fonoizolante asigura de-a lungul constructiei o eficienta cuprinsa intre clasele 1 si 3. Peste placi mai poate fi aplicat inca un strat de panza antifonica.

Decuplarea sonora a peretilor din caramida

Zidurile pot intra in vibratie sonora ca o membrana, prin propagarea sunetelor dintr-o camera in alta prin peretii, pardoseala sau tavanul de care sunt legate. Dar si aceasta problema este usor de rezolvat: peretii trebuie separati fonic unul de celalalt. In acest sens, pentru peretii interiori neportanti realizati din caramida exista o serie de profile speciale menite decuplarii sonore. Caramizile vor fi aplicate pe acestea in sistem uscat, in timp ce zidaria va fi executata ca de obicei, cu mortar.

Caramizi fonoizolante contra vacarmului

Cu siguranta, zgomotul exterior nu este pe placul niciunui locatar, mai ales in clipele dedicate odihnei. De aceea, cu ajutorul blocurilor speciale fonoizolante aszate pe un strat de ristuire, peretii din caramida pot fi executati in cadrul unei singure etape de lucru. Acestea ofera avantaje in combinatie cu o izolatie suplimentara aplicata pe zidul exterior.

CITESTE SI: Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (II)

Fiecare caramida va fi pusa la nivel pe un pat subtire de mortar si umplutura cu beton (>B15) pe toata inaltimea. Astfel, pot fi realizate ziduri exterioare de grosime mai redusa (17,5 sau 24 cm), izolate fonic si cu proprietati termoizolante pentru blocuri de locuit sau constructii tipizate.

Protectie fonica si termoizolatie intr-un singur element

Izolatia aplicata pe capriori este solutia optima pentru o protectie termica adecvata. Totusi, acest sistem poate deveni mai performant prin aplicarea si a unei protectii fonice. In acest scop, sunt disponibile o serie de panouri monolit. Acestea sunt alcatuite dintr-un miez de spuma rigida poliuretanica, aflat intre doua placi fonoizolante din vata minerala cu grosimea de 40 mm. Panourile in format mare sunt aplicate pe stratul-suport si, datorita imbinarii dintre ele in sistem nut si feder, acest strat al invelitorii acoperisului va fi continuu si vor fi evitate astfel atat puntile fonice, dar si cele termice.

Pardoseala: moale, deci silentioasa

Datorita elasticitatii sale naturale ridicate, pardoseala din linoleum nu asigura doar senzatii mai placute la pasire si menejarea articulatiilor picioarelor, ci si mai multa liniste in casa. Astfel, colocatarii si vecinii vor percepe diminuat pasii sau sariturile copiilor. Iar daca se intampla sa cada obiecte mai grele pe jos, zgomotul produs de acestea va fi amortizat aproape in totalitate. Cei care, desi detin pardoseli din linoleum, doresc sa reduca la minimum propagarea zgomotelor spre incaperile de dedesubt, pot aplica un strat suplimentar din pluta.

Plansee: antifonare cu montaj uscat

Vechile plansee pe grinzi de lemn nu asigura suficienta protectie fonica. La amenajarile ulterioare ale mansardei, pentru reducerea propagarii zgomotului spre incaperile de dedesubt prin planseu sau prin aer, este potrivit un sistem de sapa cu aplicare uscata, compus din placi de ciment monolitizate impreuna cu un adeziv pe baza de rasini fara continut de apa. Astfel, pot fi obtinute rezultate optime si la planseele care suna a gol, fiind indeplinite chiar si conditiile impuse de o casa cu mai multe apartamente. Datorita inaltimii sale de montaj de 2,5 cm (izolatie+sapa), sistemul este aplicabil si la pardoselile care nu permit o suprainaltare prea mare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Izolarea peretilor exteriori Izolarea peretilor exteriori
Izolarea fonica: solutii pentru reducerea dramatica a zgomotului din locuinta Izolarea fonica: solutii pentru reducerea dramatica a zgomotului din locuinta
Avantajele polistirenului extrudat Avantajele polistirenului extrudat
Modernizati-va casa si economisiti energie! (prima parte) Modernizati-va casa si economisiti energie! (prima parte)
Beneficiile polistirenului pe perioada verii Beneficiile polistirenului pe perioada verii
Solutii pentru o camera friguroasa Solutii pentru o camera friguroasa

Vezi mai multe articole