on

“Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?”

15 ianuarie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

aerisire calorifer forum

 

In fiecare iarna reapar diversele probleme legate de furnizarea caldurii in apartamentele racordate la sistemele publice de termoficare si, in acelasi timp, reapar si discutiile despre subiect pe Forumul Misiunea Casa. Cel mai des intalnita situatie este aceea in care caloriferele raman caldute sau reci, desi in alte camere sau apartamente din acelasi bloc problema nu exista.

 

Este si cazul utilizatorului “terry92”, care a deschis topicul intitulat “Problema calorifer”, in care a oferit toate datele pentru a putea primi un raspuns util din partea specialistilor forumisti:

 

"Salut! De curand m-am mutat intr-un nou apartament. Toate bune si frumoase. Cand s-a dat drumul la caldura, surpriza, in dormitorul cel mare nu am caldura. Tevile care traverseaza camera catre urmatorul etaj sunt caldute, ceea de retur mai mult rece (stau la etajul 1).

La asociatie mi s-a spus ca este posibil sa fie de vina caloriferul (Nova Florida NF). Am chemat instalatorul de la asociatia blocului, a venit, a dat jos caloriferul, a verificat daca trece apa prin el si mi-a spus ca acesta este bun. De asemebea, i-a facut aerisire si pe tur si pe retur. A mai spus ca o sa se uite la tevile blocului, dar ca mai multe nu stie ce sa faca.

Apoi, intr-o seara, cand am ajuns de la serviciu, am intrat in camera sa verific daca s-a incalzit, iar caloriferul ardea, era prima data cand nu il gaseam rece. Am plecat de acasa din nou, iar cand m-am intors, caloriferul era rece. Mentionez ca in celelalte camere caloriferele ard.

Are cineva vreo idee ce se poate intampla?

PS: tevile sunt schimbate pana la etajul 4 si inapoi mai putin intre mine si parter, omul nu vrea sa le schimbe.”

 

O problema atat de comuna, incat la scurt timp, in acelasi topic, a aparut o noua postare de la utilizatorul “Negulescu C.”:

 

“Daca tot cititi mesajul colegului, va rog sa ma sfatuiti si pe mine. Coloana fierbinte, racordul metalic intre coloana si calorifer fierbinte, aproximativ la temperatura coloanei, primii 2-3 elementi ai caloriferului calzi, dar la temperatura inferioara coloanei sau racordului, restul de 12 elementi ai caloriferului, reci, sloi. Cred ca este colmatat. Ce pot face?”

 

Bineinteles, o solutie pentru aceste doua situatii nu a intarziat sa apara, de la forumistul “elixir”. Acesta a facut urmatoarele recomandari pentru situatiile date:

 

“Se opreste caldura, se demonteaza si curata caloriferul, se monteaza aerisitor si apoi se face aerisire. In cazul in care exista aerisitoare, aerisirea trebuie facuta la cateva zile. Este posibil ca acel calorifer sa adune aerul de pe traseu (din cauza unui montaj gresit), si de aceea va trebui refacuta periodic aerisirea, care dureaza doar un minut!”

 

Totusi, varianta propusa se poate dovedi inutila, in cazul in care problema estse dovedeste ca este, de fapt, la sistemul de incalzire al blocului, asa cum avea sa mentioneze ulterior userul “terry92”:

 

"Multumesc pentru raspuns. Am aerisit caloriferul de mai multe ori. Tot timpul cand il aerisesc curge direct apa nu scoate deloc aer. Teava care leaga coloana blocului de calorifer este rece. Cei de la asociatie au zis ca s-au convins ca nu este problema de la mine, dar au zis ca nu au ce sa faca. Mi s-a spus sa astept pana in decembrie, ca poate baga presiune mai puternica de la centrala si este posibil sa am caldura. Este oricum destul de incomod sa nu am caldura in dormitor, mai ales ca platesc si cel mai mult din bloc la caldura. Mi-au spus ca am calorifere de aluminiu, care se racesc mai repede si de aceea platesc mai mult. Nu stiu unde pot merge mai departe sa depun plangere sa rezolv problema. Daca are cineva vreo sugestie ar fi bine venita.”

 

In cazul in care si tu ai o problema similara, poti incerca sa pui in aplicare recomandarile de mai sus. Iar daca acestea nu se potrivesc situatiei cu care te confrunti, poti oricand sa intri pe topicul “Problema calorifer” pentru a posta datele problemei si pentru a primi ajutor avizat din partea specialistilor de pe forumul Misiunea Casa.

 

Iată și câteva sfaturi utile pentru aerisirea caloriferelor din fontă:

 

1. Aerisiți caloriferul în partea superioară: Aerisirea se efectuează în general în partea superioară a caloriferului, nu la partea inferioară. Dacă nu există un robinet de aerisire, puteți slăbi puțin piulița de racord de la robinetul caloriferului de pe tur.

2. Verificați dacă este colmatat caloriferul: Pentru a determina dacă este colmatat caloriferul, închideți robinetul caloriferului de pe tur și slăbiți piulița de racord. Dacă apa curge încet, e posibil ca caloriferul să fie colmatat

3. Nu umblați la retur când aerisiți: Când efectuați aerisirea, nu este necesar să manipulați returul. Închideți robinetul de pe tur și desfaceți ușor piulița de racord dintre robinet și calorifer. După evacuarea aerului, redeschideți robinetul de pe tur pentru a elimina aerul rămas în conducta de tur.

4. Verificați și tevile orizontale: Uneori, tevile orizontale de tur și retur se pot colmata mai des decât caloriferul însuși. O circulație slabă a apei, datorată infundării în diverse puncte (tevi, coturi, zona robinetilor), poate cauza încălzire parțială a caloriferelor.

5. Considerați sistemul ca un tot unitar: Funcționarea caloriferelor poate fi influențată de starea generală a sistemului de încălzire. Dacă există coloane parțial infundate sau alte probleme în sistem, acestea pot afecta circulația apei și, implicit, funcționarea caloriferelor. Aerisirea și curgerea apei nu garantează întotdeauna funcționarea optimă a încălzirii.

Aceste sfaturi credem că vă sunt utile și de sezon, pentru a vă asigura că și caloriferele din fontă funcționează eficient și că sistemul de încălzire este menținut în condiții bune.

 

De asemenea, te invitam sa citesti si articolul Ce sunt robinetii termostatici si la ce folosesc?

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pompa de caldura - amortizarea investitiei Pompa de caldura - amortizarea investitiei
Cum alegi un semineu potrivit pentru camera de zi? Cum alegi un semineu potrivit pentru camera de zi?
Cum sa te incalzesti fara sa arunci banii pe foc Cum sa te incalzesti fara sa arunci banii pe foc
Tubes - radiatoare cu personalitate Tubes - radiatoare cu personalitate
Cum poti tripla durata de viata a instalatiei termice Cum poti tripla durata de viata a instalatiei termice
CENTRALA TERMICA - Acte si autorizatii CENTRALA TERMICA - Acte si autorizatii

Vezi mai multe articole