Gerul ne arde la buzunare

26 ianuarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza


Romanii au infruntat inca o noapte cu ger napraznic. 25 de persoane au cazut victime celor mai mici temperaturi inregistrate in ultimele decenii. Chiar daca maine va fi ridicata avertizarea de cod galben de frig, romanii vor plati abia luna viitoare costul gerului- facturi mai mari la intretinere, chiar si cu 20%. Guvernul a declarat situatie de urgenta din cauza temperaturilor scazute, astfel ca poate taia oricand alimentarea cu gaz a companiilor, in beneficiul populatiei.

 

Ca urmare a gerului, centralele termice au probleme in alimentarea cu energie electrica. In peste 80 de blocuri din sectoarele 1, 2, 3 si 6 din Bucuresti, oamenii sufera de frig, din cauza unor disfunctionalitati aparute in reteaua de distributie a energiei termice si a unei avarii de la CET Sud.

 

Din cauze deselor pene de curent, locuitorii din mai multe orase din tara stau in frig. Acestia si-au montat centrale termice de apartament, care functioneaza pe baza de curent electric.

 

Combustibil din rezerva de stat

 

Dupa ce a declarat starea de urgenta, ca urmare a reducerii presiunii la gaze din cauza temperaturilor scazute, Guvernul a autorizat complexurile energetice si CET-urile sa foloseasca 1,9 miliarde tone carbune energetic si 172,9 milioane tone pacura din rezerva de stat, in cazul in care va fi sistata furnizarea de gaze naturale catre acestea. De aceasta masura, care se va aplica pana pe 31 octombrie 2010, beneficiaza 21 de companii, printre care Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti, RAAN, complexurile energetice Craiova, Turceni si Rovinari.

 

Declararea situatiei de urgenta presupune oprirea furnizarii gazelor pentru consumatorii intreruptibili, precum si trecerea centralelor electro-termice pe utilizarea combustibililor alternativi, astfel incat populatia sa fie alimentata cu prioritate cu gaze, energie termica si apa calda.

Masura a fost solicitata de oficialii Transgaz, ca urmare a dificultatilor in alimentarea cu gaze a consumatorilor.

 

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, da asigurari ca nu vor fi probleme in asigurarea alimentarii cu gaze a populatiei.

 
Productie inghetata
 

Si cei de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) au probleme din cauza gerului. Compania a stopat, de ieri, exploatarea carbunelui in carierele de suprafata, din cauza temperaturii care a scazut sub minus 10 grade Celsius. In aceste conditii, livrarile de carbune sunt asigurate din stocuri, care totalizeaza circa 600.000 de tone.

 

De asemenea, autoritatile de la Bucuresti vor discuta cu oficialii rusi posibilitatea ca livrarile de gaze catre Romania sa fie suplimentate, astfel incat presiunea la gaze sa nu scada. In prezent, Gazprom exporta catre tara noastra 10 milioane metri cubi pe zi, asigurand, anual, circa 20% din necesarul de gaze al Romaniei.

 

Insa, factura pe care consumatorii romani o vor plati la intretinere va creste, in conditiile in care a sporit consumul din cauza gerului. Mai mult decat atat, pretul gazelor naturale va creste in luna aprilie, ca urmare a alinierii tarifelor din Romania la normele europene, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Tudor Serban.

 

Oficialul da asigurari ca persoanele cu o situatie materila dificila vor fi sprijinite la plata facturii.

 

In prezent, tarifele stabilite de Auoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANEIR) pentru gazele consumate de populatie sunt sunt cuprinse intre 73,36 lei/MWh si 96,48 lei/MWh, in functie de consum.

 

Romania sub asediul gerului:

A fost declarata situatia de urgenta

Autoritatile pot reduce cantitatile de gaze livrate consumatorilor industriali, carora li s-a cerut sa diminueze consumul

Termocentralele trec de pe gaze pe pacura, care este mai scumpa decat gazul

Pretul gazelor va creste din luna aprilie, ca urmare a liberalizarii pietei, in acord cu normele europene

Din cauza penelor de curent si a avariilor la centralele termice de cartier, mai multi locuitori nu beneficiaza de apa calda sau de agent termic

Sursa: Evz.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cel mai mare mall din lume, 1,1 milioane mp Cel mai mare mall din lume, 1,1 milioane mp
Reabilitarea termica a blocurilor poate reduce factura la incalzire cu pana la 40% Reabilitarea termica a blocurilor poate reduce factura la incalzire cu pana la 40%
Proiectul tau e doar al tau Proiectul tau e doar al tau
Cel mai important eveniment pentru industria prelucrarii metalelor: METAL SHOW are loc intre 17 si 20 aprilie la ROMEXPO Cel mai important eveniment pentru industria prelucrarii metalelor: METAL SHOW are loc intre 17 si 20 aprilie la ROMEXPO
sinistrati sinistrati
Presedintele asociatiei de proprietari este ales pentru o perioada de doi ani Presedintele asociatiei de proprietari este ales pentru o perioada de doi ani

Vezi mai multe articole