Mobilierul de gradina (1)

27 aprilie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Este primavara in toata regula. Soare, cald afara, visinii din gradina Misiunea Casa au inflorit. Este acea perioada din an cand cei care locuiesc la casa cu curte pregatesc si aranjeaza gradina, pentru a se bucura de frumusetea si relaxarea pe care aceasta
mobilier de gradina
le ofera in serile de primavara, vara si toamna tarzie, plus in zilele de week-end. Dar amenajarea unei gradini nu presupune doar plantarea gazonului, florilor, arbustilor decorativi sau a pomilor fructiferi, ci si amplasarea mobilierului de gradina.
 
Acesta are un dublu rol: util, pentru ca are functionalitate, este practic si ne folosim de el, dar si de decor, infrumuseteaza si personalizeaza gradina. Exista o multitudine de tipuri de mobilier pentru gradina, fiecare practic si cu rolul si lui. Inainte de toate, mobilierul de 
gradina trebuie sa fie confectionat din lemn, nicidecum plastic, pentru a se integra armonios cu natura. Si pentru ca sta in vant si ploaie, acesta trebuie sa fie tratat, vopsit sau, dupa caz, lacuit, pentru ca lemnul sa-si pastreze frumusetea, sanatatea si proprietatile. Evident, sunt recomandate vopselurile si lacurile ecologice, pe baza de apa, fara solventi, fabricate din materii prime de origine vegetala, animala sau minerala.  
 
Foisor de gradina, este un must have pentru orice posesor de casa si curte. Cu baza (talpa) de forma patrata, dreptunghiulara, hexagonala sau octogonala, executat din lemn de esenta moale, foisorul de gradina este o oaza de liniste si relaxare dupa o zi de lucru agitata. In interiorul foisorului, in mijlocul lui, se poate amenaja o masa cu scaune unde sa serviti masa sau sa va racoriti cu o limonada. Tot in interior, dar de jur imprejur, se pot amenaja bancute, in cazul in care doriti ca in foisor sa ia loc mai mult de 4-6 persoane. Iar daca sunteti iubitori ai pasarilor, pe acoperisul foisorului puteti construi colivii in care sa adapostiti porumbei, gugustuci, vrabii sau alte zburatoare.
 
Pergola este un alt element de mobilier care da valoare unei gradini.Aceasta este o constructie formata dintr-o retea de grinzi din lemn sustinute de piloni. Pergola este folosita pentru a intinde pe ea plante agatatoare: trandafiri japonezi, iasomie, glicina, iedera bicolora. Poate fi asezata atat la intrarea in curte sau in casa (in cazul asta folosim o pergola cu o latime de 1 metru sau chiar mai mare), fie deasupra aleilor din gradina (in acest caz folosim mai multe pergole, cu o latime nu mai mare de 0,5 metri, amplasate din loc in loc, aleile trecand si serpuind pe sub pergole). Frumusetea unei pergole rezulta din contrastul vizual lemn sculptat si lacuit – planta agatatoare verde impletita in grinzi, plus desfatarea olfactiva oferita de florile inlantuite de pergola.
 
Pentru ca subiectul mobilierului de gradina este vast si nu poate fi acoperit intr-un singur articol, vom reveni saptamana viitoare cu alte idei si propuneri de “mobilare” a gradinii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum pastrezi strugurii pe timpul iernii Cum pastrezi strugurii pe timpul iernii
Ingrijirea gazonului toamna Ingrijirea gazonului toamna
Cum punem "melcii pe fuga”?! Cum punem "melcii pe fuga”?!
Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila
Cum sa ai spor la taiat de iarba verde Cum sa ai spor la taiat de iarba verde
Pregateste-ti gradina pentru petrecerile in aer liber Pregateste-ti gradina pentru petrecerile in aer liber

Vezi mai multe articole